YΑΑ¹*, Black light rising, Αθήνα, τώρα: Pop-up εικαστική έκθεση στο Μοναστηράκι

Οι CDS Projects παρουσιάζουν σε ανεξάρτητο χώρο στο Μοναστηράκι την pop-up ομαδική έκθεση νέων αθηναίων εικαστικών YΑΑ¹: Black light rising, Αθήνα, τώρα (*Young Athenian Artists).

YΑΑ¹*, Black light rising, Αθήνα, τώρα: Pop-up εικαστική έκθεση στο Μοναστηράκι

Δεκατέσσερις εικαστικοί, από 22 έως 40 χρονών, συνδράμουν, με την Αθηνοκεντρική δουλειά τους στην χαρτογράφηση της underground δημιουργικής σκηνής της πόλης.

Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Αθήνα των προσφύγων, στο κέντρο μιας μητρόπολης που βράζει από απόγνωση αλλά και από ανάγκη για όραμα, μια έκθεση-στίγμα αφιερωμένη αποκλειστικά στους νέους, ταλαντούχους δημιουργούς που επιλέγουν να μείνουν. Μια ταραχώδης πόλη in flux και οι νέοι εικαστικοί της: μια δομημένη εξέγερση αναδύεται, Black light rising.

Συμμετέχουν: Μολυβία Πόρποδα, Mehdi Arashk, Αθηνά Κουρμπούζου, Justyna Borucka, Κωσταντίνος Λιανός, Wael Habbal, Αλέξανδρος Νεανίδης, Cecilia Emma Hammond, Σοφία Παπαπολύζου, Erwin Zareie, Αναστασία Παπαλεωνίδα – Πούντζα, Αρά Μπογοσιάν & Ελένη Τσαμαδιά, Θοδωρής Δούπας.

«Τι είναι αυτό που οδηγεί νέους καλλιτέχνες να λειτουργούν αντιθετικά, παραμένοντας εμμονικά σε μια πόλη που ασφυκτιά;» ρωτά ο επιμελητής και διεθνής εικαστικός Άγις Ζήτα. «Αυτή η συνέργια προήλθε από μια αρχική διαίσθηση ή/και ευχή μου πως πέρα από την προβλεψιμότητα της mainstream καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας, υπάρχει -στα υπόγεια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αυτής της μητρόπολης- έντονη κινητικότητα που υποσκάπτει και αμφισβητεί αργά και μεθοδικά το status quο», ανταπαντά η νεαρή επιμελήτρια Μαρία Φιλίππου.

Μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, σκοτεινή όσο και γεμάτη ζωή τα τελευταία 400 χρόνια, γίνεται ο πιο κατάλληλος τόπος για να φιλοξενηθούν οι 14 νέοι εικαστικοί (οι οποίοι επιλέχθηκαν αυστηρώς αξιοκρατικά) και η δουλειά τους. Στην οδό Μιαούλη 8 στο Μοναστηράκι, σε μια παλιά βιοτεχνία δερμάτων, το κέντρο της Αθήνας αποκτά ένα αιρετικό pop-up creative hub.

Ο τρίτος όροφος, η ταράτσα αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, γίνονται το σκηνικό μιας αφήγησης από/για την Αθήνα. Νέοι δημιουργοί, κάτοικοι της πόλης, παρουσιάζουν την κοσμική τους θεώρηση για τη ζωή μέσα σ’ αυτή, τώρα. Πέρα από τις θεματικές της ελληνικής παράδοσης, πέρα από το λευκό φως του καπιταλιστικού εφιάλτη. Από το Σίβα στον Στάινερ και σε χρόνο παράλληλο, η πόλη φωτίζεται.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα Charlie Don’t Surf Projects ή εν συντομία CDS Projects αποτελείται από τον Άγι Ζήτα (επιμελητή και διεθνή εικαστικό), τη Μαρία Φιλίππου (επιμελήτρια) και την Χριστίνα Αντωνοπούλου (manager τύπου και social media). Σκοπός της ομάδας είναι η υλοποίηση ριζοσπαστικών meta-projects στην Αθήνα και το εξωτερικό, με έμφαση στην αθηναϊκή underground σκηνή και τους ανερχόμενους εικαστικούς που την αποτελούν.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις όπως dj sets, μουσικά σχήματα, οργανωμένοι περίπατοι και ανοιχτές συζητήσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί στις 30 Αυγούστου 2018.

Φωτογραφία: Αθηνά Κουρμπούζου, Fragments of urban life. μεικτή τεχνική – κολάζ, 2018, 100 x 133 cm. Τοποθεσία: Μεταξουργείο, Αθήνα

Ημερομηνία:

Από: 20/09/2018 Εως: 18/10/2018

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 19.00
Finissage έκθεσης: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, 19.00
Ωράριο έκθεσης: καθημερινές 12.00-15.00 & 18.00-22.00, Σάββατα 12.00-21.00

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox