H ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων

Στους Σιδηρόδρομους Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο το καινούριο επεισόδιο της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, παραγωγής 2021-2022, «Η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», που θα προβληθεί αυτήν την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι.

H ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων

Στο επεισόδιο με τίτλο «Οι Σιδηρόδρομοι Θεσσαλονίκης μέσα από τις αναμνήσεις των Σιδηροδρομικών – Μέρος Α΄» εξερευνούμε τους σιδηροδρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματα πρώην και νυν σιδηροδρομικών.

Η Υψηλή Πύλη, με στόχο την ανάπτυξη του εμπορίου και της στρατιωτικής παρουσίας της στην Ευρώπη, κατασκευάζει σιδηροδρομικό δίκτυο στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια περίοδο με τα πρώτα σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα.Οι αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκουν την πόλη της Θεσσαλονίκης συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέσω τριών διαφορετικών σιδηροδρομικών γραμμών. Για την υποστήριξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, δημιουργείται ένα δαιδαλώδες σιδηροδρομικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάκης Δημητρακόπουλος
Σενάριο: Τάνια Χαροκόπου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Γεωργιάδης
Σχεδιασμός Παραγωγής: Μαριέτο Επιχείρηση ΕΠΕ
Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σικαλιάς
Εικονολήπτης: Πέτρος Κιοσές
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Μοντάζ: Κώστας Παπαδήμας, Κωνσταντίνος Ψωμάς
Επιστημονικός Συνεργάτης: Αλέξανδρος Σικαλιάς
Αφήγηση: Κωστής Σαββιδάκης
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς

· Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα
· Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3