Ο Όσκαρ Ουάιλντ στο μετρό του Συντάγματος  

Η σημασία να είσαι σοβαρός”. Ανέβηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 1895, στη σκηνή του St James’s Theatre του Λονδίνου. Μια απίθανη ιστορία, με απίθανους χαρακτήρες. Μια φάρσα που, παρά την απιθανότητά της - ή χάρη σε αυτήν - «άντεξε» θαυμάσια μέχρι σήμερα. Ίσως επειδή ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι απίθανα ανθεκτικός. Ίσως, όμως επίσης, επειδή αυτή  η ιστορία Δεν Είναι Απίθανη. 

Ο Όσκαρ Ουάιλντ στο μετρό του Συντάγματος  

Απόσπασμα από την 3η Πράξη:

Λαίδη Μπράκνελ (Λαίδη): “Είκοσι οκτώ χρόνια πριν, Μις Πρισμ, βγήκατε από την οικία του Λόρδου Μπράκνελ στον αριθμό 104 της οδού Upper Grosvenor, έχοντας στην ευθύνη σας ένα βρεφικό καρότσι, το οποίο περιείχε ένα μωρό, γένους αρσενικού. Δεν επιστρέψατε ποτέ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, το καρότσι βρέθηκε, μεσάνυχτα, σε μια απόμακρη γωνιά του Bayswater. Περιείχε το χειρόγραφο τρίτομου μυθιστορήματος εξόχως αποκρουστικού συναισθηματικού περιεχομένου. … Ωστόσο, το μωρό δεν ήταν εκεί!”

[Όλοι κοιτούν την Μις Πρισμ.]

Λαίδη: “Πρισμ! Πού βρίσκεται το μωρό;”

[Παύση.]

Μις Πρισμ (Νταντά): Λαίδη Μπράκνελ, ομολογώ με μεγάλη ντροπή πως δεν το γνωρίζω. Μακάρι να ήξερα. Τα γεγονότα είναι τα εξής: Το πρωί της ημέρας που αναφέρατε – μίας ημέρας που είναι για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου – ετοιμάστηκα ως συνήθως να βγάλω το μωρό βόλτα με το καροτσάκι του. Μαζί μου είχα επίσης μια κάπως παλιά, ωστόσο ευρύχωρη, τσάντα, στην οποία σκόπευα να βάλω το χειρόγραφο μιας ιστορίας που είχα γράψει στις λίγες ελεύθερες ώρες μου. Σε μια στιγμή αφηρημάδας, για την οποία ποτέ δεν μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου, εναπόθεσα το χειρόγραφο στο καροτσάκι κι έβαλα το μωρό στην τσάντα.”

“Άφησα την τσάντα στην αίθουσα αποσκευών ενός από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λονδίνου.”

Λαίδη: “Σε ποιο σιδηροδρομικό σταθμό;”

Μις Πρισμ [συντετριμμένη]: «Στη Victoria. Στη γραμμή για το Brighton.”

***

Εκατόν είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρεμιέρα της σημασίας να είσαι σοβαρός στο Λονδίνο, ξεχασμένο μωρό βρέθηκε στον ανελκυστήρα του σταθμού μετρό του Συντάγματος.

Απόσπασμα (από τις ειδήσεις):

“Μετά από αναφορές επιβατών, το προσωπικό του Γραφείου Απολεσθέντων πήγε στο σημείο και διαπίστωσε ότι μέσα σ’ ένα καρότσι κοιμόταν ένα μωρό. Το μωρό μεταφέρθηκε στο Σταθμαρχείο. Τα μεγάφωνα όλων των σταθμών έπαιζαν ανακοινώσεις για την ενημέρωση της μητέρας που το είχε ξεχάσει. Η γυναίκα, έντρομη, εμφανίστηκε μετά από λίγο στα απολεσθέντα (αφού είχε φτάσει ήδη στο Μοναστηράκι).”

Στο καρότσι δεν βρέθηκε χειρόγραφο μυθιστορήματος. Άλλο η λογοτεχνία, άλλο η πραγματικότητα.[Παύση.] ... Σοβαρά;