Έκθεση Κιουτάχειας στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης- Μπενάκη

Η έκθεση  στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης- Μπενάκη αφορά την κεραμεική της Κιουτάχειας από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα

Έκθεση Κιουτάχειας στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης- Μπενάκη

Η έκθεση αφορά την κεραμεική της Κιουτάχειας από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Παρουσιάζει αγγεία και πλακίδια με πολύχρωμα μοτίβα επηρεασμένα από τα κεραμικά Ιζνίκ, ενώ εστιάζει στην περίοδο της Ελληνικής Κατοχής της πόλης και στην παραγωγή ενεπίγραφων αγγείων με την φράση «Ενθύμιον Κιουτάχειας» για Έλληνες παραγγελιοδότες.

Εντάσσοντας την κεραμεική της Κιουτάχειας στο ιστορικό πλαίσιο της ταραγμένης αυτής περιόδου, με τις αλλεπάλληλες πολεμικές συγκρούσεις (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία) και στο περιβάλλον των εργαστηρίων της πόλης, χριστιανών και μουσουλμάνων, η έκθεση επιδιώκει για πρώτη φορά να προσεγγίσει την εποχή, διερευνώντας την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στις κοινότητες της πόλης.

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης πραγματεύεται τη συνέχεια της κεραμεικής της Κιουτάχειας μετά το 1922, μέσα από έργα Ελλήνων και Αρμενίων κεραμέων που συνέχισαν να δημιουργούν κεραμικά στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.