Μάρθα Αράπη: Η μεγάλη απώλεια της Ελληνίδας σοπράνο

Η πολύτιμη κληρονομιά που αφήνει στην ελληνική μουσική η Μάρθα Αράπη φεύγοντας από τη ζωή. 

Μάρθα Αράπη: Η μεγάλη απώλεια της Ελληνίδας σοπράνο

Η Μάρθα Αράπη έφυγε από τη ζωή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά το έργο και η προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό από την μεγάλη υψίφωνο είναι ανεκτίμητο και θα την κρατήσει αξέχαστη στις καρδιές όλων όσοι παρακολούθησαν την πορεία της και απόλαυσαν τις ερμηνείες της.

Γεννημένη στον Πειραιά, σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Πειραιώς, με τον Γιώργο Ζερβάνο, αποφοιτώντας με Α΄ Βραβείο. Συμμετείχε σε συναυλίες και πραγματοποίησε πολλά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ερμηνεύοντας ορατόρια, όπερες και κύκλους τραγουδιών ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Συνέπραξε με όλα σχεδόν τα ελληνικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Καμεράτα, Ορχήστρα Χρωμάτων), καθώς επίσης με σημαντικές ξένες ορχήστρες όπως: Φιλαρμονική Δρέσδης, Συμφωνική Βουδαπέστης, Ορχήστρα Όπερας της Σόφιας, Συμφωνική Πράγας. Συμμετείχε στο συγκρότημα «Τραγουδιστές».

Σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Καπρίτσιο Στραβαγκάντε τραγούδησε έργα μπαρόκ, κλασικού, ρομαντικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης συνθέσεις παλαιών και συγχρόνων Ελλήνων συνθετών. Συνεργάστηκε επανειλημμένα με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και εμφανίστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει ηχογραφήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Σαμάρα, του Καρρέρ και του Μητρόπουλου (LYRA) και έχει ηχογραφήσει ρεσιτάλ για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Κατά την περίοδο 1988-2009 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ σε περισσότερα από 20 λυρικά έργα, σε περίπου 40 παραγωγές ή και αναβιώσεις παραγωγών. Έχει τιμηθεί από την Εταιρία Φίλων της Ε.Λ.Σ. με το βραβείο Απόλλων 2014για την παρουσία της στο Λυρικό Θέατρο και από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer με το βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα 2017 για την προσφορά της στη λόγια ελληνική μουσική.

Ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τα έργα: Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Νόρμα [Norma], Ντον Πασκουάλε [Don Pasquale], Ριγολέττος [Rigoletto], Τραβιάτα [Η παραστρατημένη/La Traviata], Ο μαγικός αυλός [Die Zauberflöte], Φάλσταφ [Falstaff], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni], Ο κουρέας της Σεβίλλης [Il barbiere di Siviglia], Σιμόν Μποκκανέγκρα [Simon Boccanegra], Μποέμ [La Bohème], Κάρμεν [Carmen], Τα παραμύθια του Χόφμαν [Les contes d'Hoffmann], Νόρμα [Norma], Ο Κουρσάρος [Il Corsaro], Ο τροβαδούρος [Il trovatore], Μαντάμα Μπαττερφλάι [Madama Butterfly], Παλιάτσοι [Pagliacci]. Συμμετείχε στις πρώτες παρουσιάσεις από την ΕΛΣ τριών έργων του Περικλή Κούκου, και των έργων Θαΐς [Thais] και Μαραθών-Σαλαμίς (Καρρέρ).

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους της και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.