Έκθεση για την Μελίνα στην Τεχνόπολη

Έκθεση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και «Ειδύλλια οδός» στην Τεχνόπολη τον Γενάρη. 

Έκθεση για την Μελίνα στην Τεχνόπολη

Με δύο περιοδικές εκθέσεις υποδέχεται το 2022 η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι: την έκθεση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς", σε επιμέλεια του αρχαιολόγου, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκου Καλτσά και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Ειδύλλια οδός", σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.

Η μεγάλη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη ανοίγει στις 18 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μερκούρη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση της "τελευταίας Ελληνίδας θεάς". Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ημέρα, στην Τεχνόπολη ανοίγει η επίσης μεγάλη παραγωγή "Ειδύλλια οδός", η οποία βασίζεται σε μια ιδέα της Μαρίας Μαραγκού και συγκεντρώνει έργα από 35 καλλιτέχνες, προσφέροντας μια διαφορετική αίσθηση του χρόνου, ονειρική, ξεφεύγοντας για λίγο από τη συνθήκη της πανδημίας, του παγκόσμιου εγκλεισμού και την ατμόσφαιρα της απειλής του θανάτου.

Μέσα από τα έργα περιπλανιόμαστε σε μια Αθήνα δίχως κόσμο, στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τα Αναφιώτικα, πεντάμορφα στην εγκατάλειψη από περαστικούς.

Οι καλλιτέχνες μιλούν για το παρόν του παρελθόντος μας, δίχως νοσταλγία, μέσα από τη χειραγώγηση των υλικών που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη. Χώμα, μαλλί, καλάμια, υφάσματα, άχυρα, κλωστές και βελόνα, αργαλειοί...

Συμμετέχουν με έργα τους μεταξύ άλλων οι Λίντα Μπένγκλις, Βούλα Γουνελά, Ηλίας Κοέν, Καλλιόπη Λεμού, Aντριάν Βιλάρ Ρόχας κ.ά/.