Ο κώδικας Ρέμπραντ και το μυστικό της «Νυχτερινής Περιπόλου»

Σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου του 1669, πέθανε ίσως ο σπουδαιότερος ζωγράφος όλων των εποχών, ο Ολλανδός Ρέμπραντ.

Ο κώδικας Ρέμπραντ και το μυστικό της «Νυχτερινής Περιπόλου»

Το αριστούργημά του «Νυχτερινή Περίπολος» έχει απασχολήσει επανειλημμένα τον κόσμο της τέχνης, εκτός των άλλων, και γιατί καταγγέλλει μια συνωμοσία και τον φόνο του Πίερς Χάσελμπεργκ, διοικητή του 13ου λόχου πολιτοφυλακής του Αμστερνταμ, υπόθεση που τότε είχε συνταράξει την πόλη.

Το έργο αυτό αποτέλεσε ένα είδος «κατηγορώ» του Ρέμπραντ, που δυστυχώς προκάλεσε την περιθωριοποίηση και την αποδυνάμωση της δημοτικότητάς του. Το σενάριο αυτό υποστηρίζει ο Βρετανός εικαστικός και σκηνοθέτης Πίτερ Γκρίναγουεϊ.

Μάλιστα ο Γκρίναγουεϊ γύρισε την ταινία "Rembrandt's J' accuse" προς επίρρωση των λεγομένων του. Η «Νυχτερινή περίπολος» έχει υποστεί τρεις βανδαλισμούς από κακόβουλους και ανισόρροπους επισκέπτες, αλλά ευτυχώς διασώθηκε.

Το παράξενο είναι ότι η «περίπολος» δεν είναι καν «νυχτερινή». Για μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο ήταν καλυμμένο με σκούρο βερνίκι, το οποίο έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι απεικόνιζε νυχτερινή σκηνή, γεγονός το οποίο οδήγησε στην απόδοση του ονόματος με το οποίο είναι γνωστό σήμερα. Το βερνίκι αυτό αφαιρέθηκε κατά τη δεκαετία του 1940.