Ελευσίνα: Μυστήριο 62 - Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο

Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, πραγματοποιεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου την πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τον τίτλο Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο

Ελευσίνα: Μυστήριο 62 - Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο

Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και το βιομηχανικό παρόν, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 19:00, την πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τον τίτλο Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο, θέτοντας στο επίκεντρο την έννοια του slow cinema.

Κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς είναι ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Παράλληλα με τη συζήτηση, ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αυτοσχεδιάζοντας μέσω της τεχνολογίας των modular synthesizers αποδομεί και αναδομεί το κλασικό κομμάτι του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Air on the G String».

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

Η βραδιά της πανσελήνου του Ιουνίου αφιερώνεται στο θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας «Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer», του Πολ Σρέιντερ. Στο βιβλίο ο Πολ Σρέιντερ εξηγεί τα αισθητικά εργαλεία με τα οποία οι παραπάνω σκηνοθέτες προσέγγισαν την έννοια της πνευματικότητας στο έργο τους. Συνολικά, η ανάλυση κινείται γύρω από τον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τον χρόνο φτάνοντας να ορίσουν και να επηρεάσουν ανεξίτηλα αυτό που στις μέρες μας ονομάζεται «slow cinema».

Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.


Τοποθεσία: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος, Ελευσίνα Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
Ώρα έναρξης: 19.00 - 23.00
Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διάθεση των Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου).

Πηγή: flix.gr