Το χρήμα να πέφτει!

Το χρήμα να πέφτει!

Άσε τον σκεπτικισμό, τις μεμψιμοιρίες και τα κουλτουριάρικα που μηρυκάζεις μια ζωή. Τα μνημόνια να χτυπούν ανελέητα, η φορολογία να πίπτει επί δικαίων και αδίκων, τα Ενφια να διαιωνίζονται, οι κάρτες και τα δάνεια να είναι στο κόκκινο κι εσύ να διερωτάσαι για τις επιπτώσεις του βιομηχανικού τουρισμού; Μα τι έπαθες καλοκαιριάτικα; Τώρα που ήρθε η ώρα να ρεφάρει ο Έλληνας εσένα σε έπιασε ο προβληματισμός για τον απρόσωπο βιομηχανοποιημένο τουρισμό και τις αρνητικές του συνέπειες για την Ελλάδα;

Και τι σε ενοχλεί δηλαδή που οι τουρίστες στοιβάζονται σαν κοπάδι στις ουρές; Οι ίδιοι δεν διαμαρτύρονται. Ανεβοκατεβαίνουν στον Ιερό Βράχο και κανείς δεν ενοχλείται από την πολυκοσμία. Είναι τόσο δυνατό το brand name Αρχαία Ελλάδα που γι’ αυτούς είναι κάτι σαν προσκύνημα στη Μέκα του δυτικού πολιτισμού, σε όσο ακραίες συνθήκες κι αν τους υποβάλεις. Και, μεταξύ μας, δεν υπάρχει καλύτερη τοποθεσία για σέλφι και ποστάρισμα στο facebook. Πολύ γκράντε και ουάου που λέει κι ο Γιάννης με το ένα νι. Δε λες πάλι καλά που κληρονομήσαμε και τα αρχαία και έχουμε να πορευόμαστε; Τι θα κάναμε αν δεν είχαμε κι αυτά να μας ξελασπώνουν; Ρε το χρήμα να πέφτει!

Κι ύστερα δικό σου πρόβλημα είναι που μένουν οι τουρίστες στην πόλη για μια ή δύο ημέρες και δεν γνωρίζουν την πραγματική Αθήνα; Εγώ σου λέω ότι τους φτάνει και τους περισσεύει. Τι να κάνουν δηλαδή; Λίγο Πλάκα, λίγο Μουσείο λίγο Μοναστηράκι, τι άλλο να δουν; Φύγε εσύ έλα εσύ, έτσι είναι ο σύγχρονος τουρισμός! Τι περιμένεις; Να γίνουν περιηγητές οι τουρίστες του 2018, όπως στον δέκατο ένατο αιώνα ή να αλλάξουμε οι Έλληνες τα σύγχρονα ήθη της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού; Εμείς θα φέρουμε στον σωστό δρόμο τον τουρισμό; Ρε το χρήμα να πέφτει!

Τι κι αν κρούεις τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων των ντόπιων με το ά-κοπο χρήμα; Εσύ τι λες; Τον τουρισμό περιμέναμε για να διαβρωθεί η συνείδησή μας; Δεν είδες πώς είχαμε πέσει με τα μούτρα στο χοντρό χρήμα την περίοδο της πριν την κρίση δάνειας ευμάρειας; Η Λάρισα είχε περισσότερα Porsche Cayenne κι από τη Μόσχα των ολιγαρχών. Και μη νομίζεις πως μόνο εμείς λατρεύουμε τον υπέρτατο θεό, το χρήμα. Όλοι αυτό κάνουν. Εξάλλου ο τουρισμός είναι πια παντού ο ίδιος. Μια τεράστια βιομηχανία με τζίρο δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Ποιος τρελός δεν τον έχει ανάγκη; Ακόμη το σκέφτεσαι; Ρε το χρήμα να πέφτει!

Α, τώρα πήγες στον παραγωγικό ιστό της χώρας που υποβαθμίζεται και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που υποχωρούν. Ας φρόντιζαν όσοι βρίσκονται εκεί να τον κάνουν ανταγωνιστικό και εξωστρεφή. Τι δηλαδή, μεροδούλι μεροφάι θα προχωρούσε η Ελλάδα; Θα μέναμε ακόμη σε παραγωγικές δομές του 1920; Η παγκόσμια αγορά σου λέει πλέον τι θα κάνεις και πού υπάρχουν οι ευκαιρίες. Και, μεταξύ μας, ποιες πολιτικές ηγεσίες θα οραματιστούν τη νέα Ελλάδα των ευκαιριών και της παραγωγικής αναδιοργάνωσης; Μήπως οι οργανωμένες μαφίες με το ένδυμα του κόμματος και της ιδεολογίας ή το γραφειοκρατικό, αντιπαραγωγικό, διεφθαρμένο δημόσιο; Ρε το χρήμα να πέφτει μπας και ρεφάρουμε.