Η αλήθεια για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη - Τι λέει το Υπουργείο

Το Υπουργείο Πολιτισμού πήρε θέση μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη και οικιστικές περιοχές της Πλάκας.

Η αλήθεια για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη - Τι λέει το Υπουργείο

Προβλήματα προκάλεσαν στην Ακρόπολη αλλά και στην Πλάκα, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013». Αναφέρει ότι «τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης, αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα» και τονίζει ότι «εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα».

Επίσης, δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφία του χώρου ύστερα από βροχόπτωση το 2015 και χθεσινή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«​Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.

Το 2018 υπήρξαν βροχοπτώσεις που προκάλεσα φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ' αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.

Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας».