Παρίσι - Επί σκηνής

Παρίσι - Επί σκηνής

Το Παρίσι είναι μια τεράστια σκηνή για όσους συμφωνούν να παίξουν το ρόλο τους στην ψευδαίσθηση της μαγείας. Τίποτε όμως δεν είναι πιο μεγαλειώδες από το Οσμανικό Παρίσι η καρδιά του οποίου χτυπά στην πλατεία της Όπερας. Από το Café de la Paix ατενίζει κανείς το Palais Garnier, μνημείο της τέχνης της Όπερας, που θυμίζει χρυσοποίκιλτη τούρτα. Στην πολυτελέστατη αίθουσα του Café σύχναζαν όλες οι λογοτεχνικές διασημότητες της Γαλλίας με πρώτους και καλύτερους τον Ζολά και τον Μοπασάν. Σήμερα μπορεί να συναντήσεις ακόμα μύθους του σινεμά όπως ο Ζαν Πολ Μπελμοντό. Με φόντο μια τέτοια μυθολογία η πελατεία του Café de la Paix φαντάζει μάλλον αφελής. Ενοχλεί η τόση βουλιμία των τουριστών που λαχταρούν να καταβροχθίσουν τη φασματική πόλη κι όλα τα στοιχεία που την συνθέτουν.

Στις πανάκριβες σουΐτες του Grand Hotel που δεσπόζει στην πλατεία, έχουν φιλοξενηθεί οι πιο αστραφτερές προσωπικότητες. Εκεί «κοιμόταν» επί χρόνια με την Ιστορία και ο δαιμόνιος Βασίλης Ζαχάροφ. Ο διαβόητος Έλληνας έμπορος όπλων σκηνοθέτησε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μεθόδευσε τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, θεμελίωσε το πετρελαϊκό μονοπώλιο, προώθησε, όσο κανείς άλλος, την κυριαρχία των Μέσων Ενημέρωσης, στήνοντας βρόμικα παιχνίδια στις πλάτες των λαών. Πριν εγκατασταθεί μόνιμα πια στο μέγαρό του της λεωφόρου Ος, απέναντι από την αψίδα του θριάμβου, έζησε ονειρικές νύχτες στο Grand Hotel, με την ισόβια ερωμένη του τη δούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ.

Στο Παρίσι όλα τυλίγονται μέσα σ’ ένα όνειρο, ακόμα κι ο έρωτας, ακόμα και οι πιο απεχθείς πλευρές του ανθρώπου και της Ιστορίας του.

Εδώ δεν χρειάζεται κανείς να φανταστεί ένα μυθιστόρημα, το βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά του κάθε στιγμή με τους Παριζιάνους που παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους και την γλώσσα που μιλούν. Αυτή είναι άλλωστε η Γαλλία: ένα μικρό κορίτσι τόσο γενναιόδωρο αλλά και τόσο επηρμένο. Νυχτώνει σιγά-σιγά στην Όπερα και το Παρίσι του Οσμάν έτσι όπως φωταγωγείται φαντάζει απαράμιλλο παραμύθι.