Days of San: Έκθεση της Λητώς Κάττου στο Μουσείο Μπενάκη

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Point Centre for Contemporary Art, παρουσιάζει την έκθεση «Days of San», της Λητώς Κάττου στις αίθουσες των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

Days of San: Έκθεση της Λητώς Κάττου στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει τη βιντεοπροβολή – η οποία εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο- με τίτλο Red Lake, καθώς και έξι νέα γλυπτά φτιαγμένα ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, που είναι ενσαρκώσεις του επινοημένου χαρακτήρα San.

Τα έργα ορίζουν διαδρομές σε όλα τα επίπεδα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες καταλήγουν στον 3ο όροφο όπου βρίσκεται η βιντεοπροβολή.

To επινοημένο ον με το όνομα San παρουσιάζεται ως ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου, ως ένα κατασκεύασμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντικατοπτρίζει και διαπραγματεύεται την παρουσία τεράτων, προστατών και μη ανθρώπινων οντοτήτων στις μυθολογικές παραδόσεις, σε αντικείμενα και σε ιστορίες οι οποίες εκτείνονται από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα.

Δέρματα και φτερά από την επιδερμίδα του πλάσματος αποκόπτονται από το σώμα του και συγκατοικούν τον χώρο ως γλυπτικές φόρμες, οι οποίες έρχονται σε διάλογο με τα αρχαία ίχνη και τις αρχαιολογικές απεικονίσεις διάφορων μορφών υποκειμνικότητας που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.

Αντιστρόφως, τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής γίνονται μάρτυρες των συνεχών επιτυχιών και αποτυχιώντης δραστηριότητας του San, μέσα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον προσομοίωσης. Η οντότητα San προσαρμόζεται και εξελίσσεται μέσω ενός αλγορίθμου, ο οποίος κατευθύνει την καθημερινή Σισύφια μοίρα της να περιπολεί την Κόκκινη Λίμνη, απομεινάρι ενός αρχαίου μεταλλείου χαλκού κοντά στη Λευκωσία της Κύπρου, ενεργό από την Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το τοπίο του ορυχείου επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, η οποία στις μέρες μας αναπτύσσεται δραματικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μυαλό αυτής της οντότητας έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει κλιματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το γεωγραφικό σημείο της λίμνης. Το ον, μέσα από τις γλυπτικές του εκδηλώσεις, ενσαρκώνει νέες μορφές προσαρμοστικής νοημοσύνης που αντιδρούν σε βίαιες αλλαγές, υλοποιώντας τις τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα της σχέσης φύσης και τεχνολογίας.

H έκθεση Days of San αποτελεί το δεύτερο μέρος την έκθεσης San της Λητώς Κάττου, η οποία παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, στη Λευκωσία από 19 Μαΐου μέχρι 20 Ιουνίου, 2018.

Μικρό βιογραφικό

Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο New Positions Award for Art Cologne 2018 και ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνης στο 89 plus Google Residency 2017, επιμελημένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους Hans Ulrich Obrist, Simon Castets και Julie Boukobza για την υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου Red Lake στο 89plus Google Residency. Στους Jonathan Tanant και Clifford Sage για την τεχνική υποστήριξη κατά την παραγωγή του έργου Red Lake, στο Νάσο Κτωρίδη, στη Λία Μώρη, στον Χαράλαμπο Ιωάννου και στον Πέτρο Μώρη για την ανεκτίμητη βοήθειά τους.

Ημερομηνία:

Από: 15/06/2018 Εως: 29/07/2018

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, 20:00

Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 - 18:00

Πέμπτη, Σάββατο: 10:00 - 00:00

Κυριακή: 10:00 - 16:00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.deste.gr | www.benaki.gr | #DaysOfSanBM

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox