Η ευτυχία να είσαι αγελάδα στην Ελβετία

Η ευτυχία να είσαι αγελάδα στην Ελβετία

Σάββατο πρωί κι ύστερα από ένα ευεργετικό περίπατο δίπλα στη λίμνη αποφασίζουμε με τον φίλο Jean Baptiste να ανέβουμε στην κορυφή του βουνού εκεί που βρίσκεται το Café-restaurant de la Barillette. Μπαινοβγαίνοντας από τα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, με θέα την πεδιάδα και την αταραξία των αγελάδων φτάνουμε στους πρόποδες και στην ορεινή επικράτεια. Ο φιδογυριστός δρόμος με την κατάφυτη βουνοπλαγιά, παραπέμπει στο σκηνικό της Ελλαδικής ενδοχώρας εκεί όπου συνηθίζουμε να λέμε: «Εδώ θυμίζει Ελβετία!»

Η φύση μοιάζει αυθεντική κι απρόσιτη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η διαδρομή παραμένει κλειστή μέχρι τις εαρινές μέρες λόγω υπερβολικής χιονόπτωσης. Σήμερα, πάντως συναντούμε αρκετούς ποδηλάτες αλλά και αναρριχητές που προσεγγίζουν την κορυφή από διαφορετικές διαδρομές.

Ο γκρίζος ουρανός, η μικρή καταιγίδα και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε κάνει προσωρινά να χάνεις την αίσθηση των εποχών. Εδώ το καλοκαίρι δεν έχει φτάσει ακόμα. Γευματίζουμε στο γραφικό καταφύγιο όπου μας σερβίρεται το περίφημο fondue. Θυμάμαι έναν καλό φίλο αρχαιογνώστη να μου λέει ότι το fondue είναι κι αυτό δάνειο από την αρχαία Ελληνική κουζίνα. Πιθανότατα!

Ατενίζω στον ορίζοντα τη Γενεύη βουτηγμένη μέσα στη χαμηλή νέφωση. Χτες το απόγευμα στην καρδιά της, λίγο πριν από την βιβλιοπαρουσίαση, βρεθήκαμε σε ένα σημείο της λίμνης που θύμιζε ναυτικό όμιλο και εκεί γεύτηκα απρόσμενα ελληνική σαλάτα με θέα τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της πόλης στη όχθη. Είχε αρχίσει να ψιχαλίζει και δυο τρεις νεαρές κοπέλες κολυμπούσαν ήρεμα, σχεδόν άκοπα όπως οι πάπιες δίπλα τους. Στην παρόχθια λεωφόρο το μποτιλιάρισμα μου θύμισε την Αθήνα. Ο άνθρωπος δεν ταξιδεύει ποτέ μακριά. Όλα τα ανάγει στον τόπο του και στον εαυτό του. Εδώ στην κορυφή του βουνού σκέφτηκα πως όταν δεν θα υπάρχω πια θα ήθελα η μνήμη μου να μην βαραίνει όσους θα με θυμούνται, να είναι ελαφριά σαν το σύννεφο. Κάπως έτσι έφερα στο μυαλό μου τη μητέρα μου φευγάτη εδώ και δυο χρόνια. Τα σπουδαία πράγματα τα μοιραζόμαστε στη φυγή.