Βρετανικό Μουσείο για Μάρμαρα Παρθενώνα: «Καμία πρόθεση επιστροφής τους»

Ξεκάθαρο ήταν το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Βρετανικό Μουσείο για Μάρμαρα Παρθενώνα: «Καμία πρόθεση επιστροφής τους»

Αρνητικό στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίζεται για άλλη μια φορά το Βρετανικό Μουσείο.

Σε επιστολή που διέρρευσε, ο υπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Πολιτική, τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό, Όλιβερ Ντόουντεν, ανέφερε πως τα Μουσεία και οι γκαλερί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των φορολογούμενων εάν αφαιρέσουν αμφιλεγόμενα αντικείμενα.

Η επιστολή, που εστάλη σε διάφορα ιδρύματα (Βρετανικό Μουσείο, Tate Gallery, πολεμικά Μουσεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Βρετανική Βιβλιοθήκη), ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ως φορείς που χρηματοδοτούνται από το κοινό, δεν πρέπει να λάβετε δράσεις που να υποκινούνται από τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υποστήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, προέτρεψε τα θεσμικά όργανα να «συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα», κάτι που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικό» καθώς η κυβέρνηση διενεργεί την αναλυτική επισκόπηση δαπανών της – μια προφανή απειλή ότι ενδέχεται να κινδυνεύει η χρηματοδότηση.

Με αφορμή αυτή την επιστολή το Βρετανικό Μουσείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αντικείμενα από δημόσια έκθεση. Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει, όπου ενδείκνυται, να τα τοποθετήσει σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο, με τρόπο που να επιτρέπει στο κοινό να μάθει γι’ αυτά στο σύνολό τους».

naftemporiki.gr