Έψαχνε να βρει κάποιον να αγαπήσει

Λάμψη, χρήμα, επιτυχία. Κι όμως, κάτι, έλειπε πάντα. «Η καριέρα είναι υπέροχο πράγμα, αλλά δεν μπορείς να κουλουριαστείς μαζί της μια κρύα νύχτα», έλεγε η Μαίριλιν Μονρόε.

Έψαχνε να βρει κάποιον να αγαπήσει

«Δώσε σε ένα κορίτσι τα σωστά παπούτσια και θα κατακτήσει τον κόσμο».

Σαν σήμερα, το 1926, γεννιέται το κορίτσι στο οποίο ανήκει αυτή η φράση. Το κορίτσι που σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ιστορίας του κινηματογράφου, φορώντας τα σωστά παπούτσια –άσπρα ψηλοτάκουνα πέδιλα- στέκεται πάνω από μια σχάρα, αφήνει τον αέρα που έρχεται από κάτω να ανασηκώσει το λευκό της φόρεμα και αποκαλύπτοντας τα υπέροχα πόδια της, πράγματι, κατακτά τον κόσμο.

Το πλάνο που μόλις περιγράψαμε και μπορεί ο καθένας να ανακαλέσει στην μνήμη του, είναι από την ταινία «7 χρόνια φαγούρα» και σηματοδοτεί την χρονική στιγμή που η καριέρα της Μαίριλιν Μονρόε, απογειώνεται. Η μικρούλα που δηλώθηκε στο ληξιαρχείο ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον και που βαφτίστηκε ως Νόρμα Τζιν Μπέικερ, το επί της ουσίας ορφανό «αγνώστου πατρός» που περιπλανήθηκε σε όλη του την παιδική ηλικία αναζητώντας μια οικογένεια - την ώρα που η μητέρα του μπαινόβγαινε σε ψυχιατρικά ιδρύματα- φαίνεται να παίρνει από την ζωή, όλα όσα στερήθηκε : Λάμψη, χρήμα, επιτυχία. Κι όμως, κάτι, συνεχίζει να λείπει.

«Η καριέρα είναι υπέροχο πράγμα, αλλά δεν μπορείς να κουλουριαστείς μαζί της μια κρύα νύχτα», επισημαίνει, σωστά, η ίδια. Όσο για την προσωπική της ζωή; Τρεις γάμοι και ισάριθμα διαζύγια. Ο πρώτος της σύζυγος, ένας τεχνίτης αεροσκαφών που τον παντρεύτηκε στα 16της, δεύτερος, ο Ντι Μάτζιο, παίκτης του μπέιζμπολ – ο άνθρωπος που επί 20 χρόνια της έστελνε μισή ντουζίνα τριαντάφυλλα 3 φορές την εβδομάδα στον τάφο της- τρίτος , ο συγγραφέας, Άρθουρ Μίλλερ.

«Καλύτερα να είσαι δυστυχισμένος μόνος, παρά με κάποιον άλλον», καταλήγει και προσπαθεί να επικεντρωθεί στην υποκριτική. Θέλοντας να εδραιωθεί στην συνείδηση του κόσμου και των κριτικών, ως μια καλή ηθοποιός και όχι ως ένα σύμβολο του σεξ, πηγαίνει στο «Actors Studio».

Καταφέρνει να συμπρωταγωνιστήσει με τον σερ Λόρενς Ολιβιέ, κάνει άλλη μια πολύ μεγάλη επιτυχία, το 1959, το «Μερικοί το προτιμούν καυτό», αλλά τελικά, το χολιγουντιανό όνειρο καταρρέει.

Στις 5 Αυγούστου του 1962, η Μαίριλιν, είναι νεκρή. Την βρίσκει η οικονόμος της στο κρεβάτι της, γυμνή, όπως συνήθως. Το είχε πει, προτιμούσε να κοιμάται φορώντας μόνο το άρωμά της, το Channel no5. Ο θάνατός της αποδίδεται επισήμως, σε υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών, αλλά δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία.

Η σχέση της με τον Τζον Κέννεντι, στον οποίο είχε τραγουδήσει λίγους μήνες νωρίτερα στο κατάμεστο Madison Square Garden το «Happy Birthday», η CIA, o Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κέννεντι που όπως λέγεται, ήταν και αυτός ερωτευμένος μαζί της, μπλέκουν την όλη ιστορία που πολλοί ακόμα την ψάχνουν, μήπως και βγάλουν μιαν άκρη.

Πάντως η Μονρόε, ένα πράγμα έψαχνε και σε μια της φράση έκλεισε όλη αυτή την αναζήτηση: «Είμαι καλή, αλλά όχι άγγελος. Αμαρτάνω, αλλά δεν είμαι διάβολος. Είμαι ένα μικρό κορίτσι σε έναν μεγάλο κόσμο που ψάχνει να βρει κάποιον να αγαπήσει».