Αλόννησος, στα χνάρια του… Κανκούν!

Τα υποβρύχια μουσεία αποτελούν σχετικά νέα… μόδα παγκοσμίως, καθώς έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά την τελευταία 15ετία, ωστόσο αποτελούν αναμφίβολα εντυπωσιακό και πρωτότυπο προορισμό για τουρίστες ή απλά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τέχνη του τόπου τους και όχι μόνο. Δείτε τι συμβαίνει στην Αλόννησο!

Αλόννησος, στα χνάρια του… Κανκούν!

Το πλέον γνωστό μουσείο κάτω από το νερό στον πλανήτη είναι αυτό του Κανκούν στο Μεξικό, γνωστό και ως MUSA (Museo Subacuatico de Arte), η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2010.

Το εν λόγω μουσείο περιέχει πάνω από 500 γλυπτά, τα περισσότερα εκ των οποίων από τον Βρετανό Τζέισον Τέιλορ, ενώ δέχεται πάνω από 200.000 επισκέπτες ετησίως. Μιλάμε για ένα κολοσσιαίο έργο και για… θεόρατα νούμερα, ωστόσο σε μικρότερη κλίμακα ακολουθούμε πλέον τα χνάρια του Κανκούν και στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στην Αλόννησο!

Στο νησί των Σποράδων και ειδικότερα στον βυθό της νησίδας Περιστέρα άνοιξε τις πύλες του προ ολίγων εβδομάδων το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στη χώρα, το οποίο έχει θέμα του το περίφημο ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου της αρχαιότητας (τοποθετείται χρονικά στον 5ο αιώνα π.Χ.) που μετέφερε αμφορείς!

Το αρχαίο ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 28 μέτρων και ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαρά το 1985: Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, που βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στον βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου από τα 21 έως τα 28 μέτρα και η ομορφιά των τοπικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη!