Έκθεση του Νίκου Βισκαδουράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 την περιοδική έκθεση του Νίκου Βισκαδουράκη με τίτλο «Ο Οδυσσέας στον Άδη», σε επιμέλεια του Δρ. Ελευθέριου Οικονόμου.

Έκθεση του Νίκου Βισκαδουράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Ο Οδυσσέας στον Άδη» αποτελεί τη νέα ενότητα έργων του Νίκου Βισκαδουράκη. Πρόκειται για 61 ζωγραφικά έργα που έχουν θέμα τους την Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα την ραψωδία λ’, γνωστή και ως Νέκυια.

Τα έργα μέσα από το διακριτό εικαστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη αποτυπώνουν την ιστορία της καθόδου του Οδυσσέα στον Άδη. Η ιδέα της καθόδου ενός θνητού στον Κάτω Κόσμο και η επιστροφή του στον κόσμο των ζωντανών δεν είναι απλώς ένας ακόμη μύθος. Αποτυπώνει την πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με τον θάνατο και τους νεκρούς.

Σχέση που ξεκινάει ήδη από τη γέννησή του και διαπερνάει όλη τη ζωή του με την έννοια του μεγάλου αγνώστου, την αίσθηση του πεπερασμένου, της αναπόδραστης μοίρας κάθε θνητού, του παντοτινού αποχωρισμού. Η επιστροφή είναι αδύνατη, ο Οδυσσέας όμως έκανε αυτό που κανένας άλλος θνητός δεν κατάφερε, αν και όλοι θα το επιθυμούσαν: να κατέβει στον Άδη, να συναντήσει αγαπημένους του και να επιστρέψει μεταφέροντάς μας τη μοναδική μέχρι σήμερα εικόνα ενός μητόπου.

Ο καλλιτέχνης μελέτησε την Οδύσσεια και δημιούργησε με τη σειρά του έργα ξεκινώντας από μία, θα έλεγε κανείς, συναισθηματική αφετηρία. Έτσι, δεν θα τον βρούμε να εικονογραφεί τις συμμετρικές σκηνές του Ομήρου: άνδρες-γυναίκες, παρελθόν-παρόν. Ο Βισκαδουράκης αποστασιοποιείται, εκφράζει γνήσιες ιδέες, και συγκινήσεις και δεν αναλώνεται στην εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος. Είναι ένα παράδειγμα τέχνης που κινείται στις παρυφές και όχι στο κέντρο της αφήγησης, που αναπτύσσει το περιθώριο και τη δική του αισθητική.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Ελευθέριος Οικονόμου

Ημερομηνία:

Από: 01/06/2018 Εως: 08/07/2018

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, 20:00\

Καθημερινά 08:00 - 20:00

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.:2313 310244 | www.amth.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox