Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Blowin in the Wind» του Bob Dylan (vid)

Μικρά και μεγάλα επεισόδια πίσω από τα τραγούδια που αγαπήσαμε... Σήμερα (1/6) το «Blowin in the Wind» (1963) του Bob Dylan.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Blowin in the Wind» του Bob Dylan (vid)

Το «Blowin 'in the Wind» γράφτηκε σε... δόσεις από τον Bob Dylan το 1962 και κυκλοφόρησε ως single στο άλμπουμ του «The Freewheelin' Bob Dylan» το 1963. Το 1994, εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame ενώ το 2004, επιλέχτηκε στο νούμερο 14 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τα «500 μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών».

Σύμφωνα με τον Alan Lomax, η προέλευση του τραγουδιού είναι πολύ παλιά, τραγουδιόταν από πρώην σκλάβους που έφυγαν από τον Καναδά μετά την κατάργηση της δουλείας το 1833. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο Dylan παραδέχθηκε ότι έμπνευση του τραγουδιού του ήταν ένα σπιρίτσουαλ με τίτλο «No More Auction Block».

Το «Blowin 'in the Wind» καθιέρωσε τον Dylan ως τραγουδοποιό. Από αυτό και μετά, τα τραγούδια του θα χαρακτηρίζονται από μια πολύ πιο προσωπική και ποιητική προσέγγιση.

Ακούγεται ως τραγούδι διαμαρτυρίας καθώς θέτει μια σειρά ρητορικών ερωτήσεων για την ειρήνη, τον πόλεμο και την ελευθερία. Σε όλες η απάντηση είναι μία: «αέρας».

Ο ίδιος ο Dylan είπε στο κοινό για το τραγούδι:

Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτό το τραγούδι, εκτός από το ότι η απάντηση βρίσκεται στον άνεμο. Δεν υπάρχει σε βιβλίο ή ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή ή ομάδα συζήτησης. Βρίσκεται στον άνεμο και πετάει στον άνεμο. Πάρα πολλοί μου λένε πού είναι η απάντηση, αλλά δεν τους πιστεύω. Εξακολουθώ να λέω ότι είναι στον άνεμο και σαν ένα πεταμένο κομμάτι χαρτί πρέπει να πέσει κάτω ... Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν παίρνει την απάντηση από κάτω, ώστε να τη δουν και να τη μάθουν πολλοί άνθρωποι ... και μετά πετάει ξανά. Εξακολουθώ να λέω ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους εγκληματίες είναι αυτοί που στρέφουν το κεφάλι τους όταν βλέπουν τα λάθη τους αν και γνωρίζουν ότι έσφαλαν. Είμαι μόλις 21 ετών και ξέρω ότι υπήρξαν πάρα πολλοί πόλεμοι ... Εσείς που είστε άνω των 21 ετών, είστε μεγαλύτεροι και εξυπνότεροι»

ΙΝΦΟ: Blowin 'in the Wind: Kυκλοφόρησε το 1963… Στίχοι, μουσική: Bob Dylan

«Blowin 'in the Wind»

How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
How many seas must the white dove sail
Before she sleeps in the sand?
How many times must the cannon balls fly
Before they're forever banned?
The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind
How many years can a mountain exist
Before it's washed to the sea?
How many years must some people exist
Before they're allowed to be free?
And how many times can a man turn his head
And pretend that he just doesn't see the answer
The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind
How many times can a man look up
Before he sees the sky?
How many ears must…