Έκλεψαν οι Led Zeppelin από τους Spirit το Stairway to Heaven; Η δικαστική απόφαση (vids)

Αθώοι για την κλοπή του riff του Stairway to Heaven από τους Spirit κρίθηκαν στο δικαστήριο οι Led Zeppelin.

Έκλεψαν οι Led Zeppelin από τους Spirit το Stairway to Heaven; Η δικαστική απόφαση  (vids)

Το εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαιώνει τους θρύλους της ροκ Led Zeppelin στην πολύχρονη δικαστική τους διαμάχη με αμερικανικό συγκρότημα που τους κατηγορούσε ότι έκλεψαν το ριφ του πιο αναγνωρίσιμου και επιτυχημένου τραγουδιού τους, του Stairway to Heaven.

Το βρετανικό συγκρότημα κατηγορήθηκε το 2014 από την αμερικανική μπάντα Spirit, η οποία ισχυριζόταν ότι οι Led Zeppelin πήραν το δικό τους «Taurus», το οποίο είχε γραφτεί το 1968, τρία χρόνια πριν από το Stairway to Heaven.

Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο συμφώνησε με την ετυμηγορία της ακροαματικής διαδικασίας του 2016 που είχε και τότε απαλλάξει τους Led Zeppelin από την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC το Stairway To Heaven είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τα σπουδαιότερα τραγούδια της ιστορίας της ροκ μουσικής, και ως εκ τούτου η εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι από τις προβεβλημένες και πολυσυζητημένες υποθέσεις στη μουσική ιστορία. Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, και ο κιθαρίστας, Τζίμι Πέιτζ, που έγραψαν το τραγούδι, θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις εάν έχαναν την υπόθεση.

Από τους 11 δικαστές απεφάνθησαν με 9 προς 2, ότι το Stairway To Heaven δεν παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού των Spirit. Δημιουργός του Taurus για τους Spirit ήταν ο κιθαρίστας της μπάντας Ράντι Γουλφ, γνωστός ως Ράντι Καλιφόρνια, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1997. Την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη ο διαχειριστής της περιουσίας του Γουλφ, Μάικλ Σκίντμορ.

Ακούστε το Stairway to Heaven των Led Zeppelin και το Taurus των Spirit και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Πηγή:athensvoice.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας