Μουσική στο αυτοκίνητο: Ποια τραγούδια είναι επικίνδυνα για την οδήγηση;

Αυτά είναι τα διάσημα τραγούδια τα οποία είναι επικίνδυνα για την ώρα της οδήγησης, αλλά και η λίστα με τα ιδανικά κομμάτια για τις στιγμές που έχεις το τιμόνι στα χέρια σου.

Μουσική στο αυτοκίνητο: Ποια τραγούδια είναι επικίνδυνα για την οδήγηση;

Έρχεται η ώρα να βγεις από το σπίτι σου για τις δουλειές σου. Και τι κάνεις; Ξεκλειδώνεις το αμάξι σου, μπαίνεις μέσα, παίρνεις μία βαθιά ανάσα και βάζεις μπρος. Η πρώτη σου κίνηση - σχεδόν ενστικτωδώς - είναι να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή το CD player ή, τέλος πάντων, να συνδέσεις το κινητό σου με το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σου και να ακούσεις τη δική σου playlist. Όπως και να έχει, κολλητός φίλος σου στο «ταξίδι» αυτό είναι η μουσική. Είτε rock, είτε pop, είτε κλασική βρε αδερφέ, η μουσική είναι αυτή που θα δώσει μία ενδιαφέρουσα νότα στη μέρα σου.

Πόσο σε επηρεάζει η μουσική την ώρα που οδηγείς;

Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική την ώρα που οδηγείς λειτουργεί σαν μια πληροφορία που ο εγκέφαλός σου πρέπει να επεξεργαστεί. Ας πούμε ότι οδηγείς και ξαφνικά παίζει στο ραδιόφωνο το "Loquita" της Φουρέιρα. Πού να συγκεντρωθείς; Στο στενό που πρέπει να στρίψεις, στο beat που σε προσκαλεί να συμμετάσχεις σε αυτό το χορευτικό κάλεσμα ή στη Φουρέιρα; Κι όμως! Όλα αυτά (και ακόμη περισσότερα) βρίσκονται στο μυαλό σου την ώρα που οδηγείς. Και ξαφνικά, κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι έχασες το στενό και είσαι στα χαμένα.

Rock και Hip hop – τα πιο επικίνδυνα είδη μουσικής για οδήγηση

Κατά γενικό κανόνα, η μουσική που επηρεάζει περισσότερο τη συμπεριφορά σου την ώρα που οδηγείς είναι η rock και το hip hop. Πώς ακριβώς σε επηρεάζει; Το τέσταραν με ένα ενδιαφέρον πείραμα σε πανεπιστήμιο της Κίνας. Διαφορετικές ομάδες εθελοντών οδήγησαν σε σύστημα προσομοίωσης ακούγοντας διάφορα είδη μουσικής. Οι συμμετέχοντες που άκουγαν light μουσική ή καθόλου μουσική, άλλαξαν λωρίδα περίπου 70 φορές μέσα σε 1 ώρα. Όσοι άκουσαν rock μουσική, άλλαξαν λωρίδα 140 φορές σε 1 ώρα!

1. Ταχύτητα: πόσα beats per minute είναι πολλά;

Για να μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια, έχοντας το μυαλό σου 100% συγκεντρωμένο, τα ιδανικά τραγούδια είναι αυτά με ταχύτητα 60 με 80 beats per minute (BPM), όσα δηλαδή και η καρδιά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τα επίπεδα του στρες και να είσαι σε μια κατάσταση ηρεμίας όταν οδηγείς.

Ήρεμο είναι για παράδειγμα το "No woman, no cry - Bob Marley” (78 BPM) - καμία έκπληξη, σωστά; Ή το "Stairway to heaven - Led Zepelin" (63 BPM).

Μετά τα 100 BPM αρχίζουν τα πράγματα και τσιτώνουν. Από τα πιο επικίνδυνα τραγούδια με βάση την ταχύτητά τους είναι το “Paradise City - Guns n’ Roses” (101 BPM) ή το “Smells like teen spirit - Nirvana” (110-119 BPM). Καθόλου Νιρβάνα για την ώρα της οδήγησης.

2. Ένταση: πόσο δυνατά;

Όσο και αν σου αρέσει να ακούς μουσική με τέρμα τα ντεσιμπέλ, να ξέρεις είναι πολύ επικίνδυνο να το κάνεις όταν οδηγείς. Και αυτό γιατί όποιο είδος και αν ακούς εκείνη τη στιγμή, θα αργήσεις πολύ να αντιδράσεις. Ίσως να μην προλάβεις να αποφύγεις τη λακκούβα που είναι μπροστά σου, γιατί ο μέσος όρος ανταπόκρισής σου έχει αυξηθεί. Και ξαφνικά…. «Μπαμ». Έσκασε το λάστιχο. Φυσικά, δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα, ό,τι μουσική κι αν ακούς. Πίστεψέ μας, ξέρουμε καλύτερα από τον καθέναν πώς ξεφυτρώνουν λακκούβες σαν τα μανιτάρια.

Η αλήθεια είναι, ότι η στραβή μπορεί να γίνει ακόμη κι αν ακούς ambient, στη χαμηλότερη δυνατή ένταση ή αν στο αυτοκίνητό σου επικρατεί απόλυτη σιγή. Και γι’ αυτό άλλωστε έχεις Οδική Βοήθεια. Σε 20 λεπτά έχει έρθει γερανός – και ο καφές σου!- και είσαι πάλι στον δρόμο. Όμως, ίσως είχες γλιτώσει ακόμη κι αυτό το 20λεπτο, αν δεν είχες παρασυρθεί από τους Red Hot Chili Peppers που λατρεύει το Rock FM ή τα hip hop beats που παίζει τα απογεύματα το Atlantis FM.

Κι όμως, κάποιες φορές η μουσική σε συγκεντρώνει!

Σε καταστάσεις που απαιτείται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και υπάρχει «ψωμί» για να καταβροχθίσει το μυαλό σου, η μουσική μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου. Για παράδειγμα, είσαι σε ένα από τα εκατοντάδες οχήματα που έχουν κολλήσει σε εκείνο το φανάρι στην Κηφισίας. Παράλληλα (μέσα στην ατυχία σου), ακούς κόρνες, αγανακτισμένους οδηγούς, βρισίδια, αλλά, φυσικά, όπως πάντα, μουσική.

Το ξέρεις ότι σε αυτή την φάση το “Stairway to heaven” που λέγαμε πριν, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο για τη συγκέντρωσή σου, αλλά σε βοηθάει; Πώς; Η υπομονή σου κρατάει γερά, τα επίπεδα του στρες είναι σε χαμηλά επίπεδα, η συγκέντρωσή σου μεγαλύτερη και η εμπρόσθια όρασή σου έχει βελτιωθεί. Πλέον, η αντίδρασή σου είναι περίπου 0.1 sec πιο γρήγορη!

Όποιο είδος μουσικής και αν ακούς αυτή τη στιγμή, αν τα beat συμβαδίζουν με τους χτύπους της καρδιάς σου και τα ντεσιμπέλ είναι σε λογικά πλαίσια, όλα είναι οκ. Και για να πάρεις μία ιδέα, φτιάξαμε μία playlist με τα 10 πιο safe τραγούδια για οδήγηση!

Πηγή: hellasdirect