Τζόν Λένον: Του χρωστάμε την πιο φανταστική πραγματικότητα! (vids)

«Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα».

Τζόν Λένον: Του χρωστάμε την πιο φανταστική πραγματικότητα! (vids)

Ο Τζον Λένον, όταν έλεγε αυτή την φράση, ήξερε πολύ καλά για τι πράγμα μιλούσε. Άλλωστε ο ίδιος βίωσε την πιο ισχυρή πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την λέξη «Imagine» (φαντάσου) και γράφοντας ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχουν ποτέ ακουστεί.

Γεννημένος σαν σήμερα (9/10) του 1940, στο Λίβερπουλ, ο μεγάλος αυτός Άγγλος μουσικός – ιδρυτικό μέλος των Beatles, αλλά και με αξιόλογη σόλο καριέρα- πέρασε ταραγμένα παιδικά χρόνια. Λίγους μήνες μετά την γέννησή του, ο πατέρας του εγκατέλειψε την μητέρα του. Εκείνη ανέθεσε την ανατροφή του μικρού Τζον στην αδελφή της και τον άντρα της.

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του στο σχολείο, έχει πει : «Ήμουν εκείνος για τον οποίον οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους: Το νου σου, μακριά από αυτόν».

p>Με την μουσική ασχολήθηκε πολύ νωρίς. Μετά ήρθαν οι Beatles και μετά ήρθε η Γιόκο Όνο. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι ένας από τους βασικούς λόγους της διάλυσης του δημοφιλούς συγκροτήματος, ήταν η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης που καθόλου δεν συμπαθούσαν τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Μάλλον τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία.
Για τον Λένον πάντως η Γιόκο Όνο ήταν μια σχέση καταλυτική. Μια σχέση «δασκάλας και μαθητή», όπως ο ίδιος την προσδιόριζε. Παντρεύτηκαν το 1969 και αποτέλεσαν ένα θρυλικό ζευγάρι. Έγραψαν ιστορία, όταν αντί να περάσουν τον μήνα του μέλιτος σε εξωτικά νησιά, προτίμησαν να διαδηλώσουν γυμνοί σε κρεβάτι ξενοδοχείου του Άμστερνταμ, δίνοντας συνεντεύξεις Τύπου.

Άλλωστε ο Λένον, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές του 20ου αιώνα
«Αν ο καθένας μας διεκδικεί την ειρήνη, αντί να διεκδικεί μια ακόμα συσκευή τηλεόρασης, τότε θα υπάρξει ειρήνη», έλεγε όταν ηγείτο του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τότε που εξηγούσε ότι η αγάπη και η ειρήνη δεν είναι κλισέ περασμένων εποχών, αλλά διαχρονικές αξίες ζωής. Τότε που έγραφε άλλο ένα εμβληματικό τραγούδι, το «Give peace a chance» («Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία») και «τρομοκρατούσε» την συντηρητική Αμερική του Ρίτσαρντ Νίξον, αναγκάζοντας κοτζάμ FBI να ανοίξει ειδικό φάκελο 300 σελίδων με εις βάρος του υλικό, προκειμένου να του αφαιρεθεί η άδεια παραμονής στις Η.Π.Α

Μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, τον Οκτώβριο του 1975, του παραχωρήθηκε μόνιμη άδεια. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε πισώπλατα έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, από τον Μαρκ Τσάπμαν. Όταν λίγες στιγμές αργότερα ξεψυχούσε από αιμορραγία, ίσως να ένιωσε αυτό που σε ανύποπτο χρόνο είχε πει:

«Δε φοβάμαι το θάνατο, επειδή δεν πιστεύω σ’ αυτόν. Είναι σαν να βγαίνεις από ένα αμάξι και να μπαίνεις σ’ ένα άλλο».