Πέρασαν 25 χρόνια από το Defintetly Maybe των Oasis

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το ντεμπούτο των Oasis με το Defintetly Maybe, ενός δίσκου που στιγμάτισε τη δεκαετία του '90, αλλά και το βρετανικό ροκ, έχοντας κομμάτια όπως το περίφημο Live Forever. Στην Αγγλία το γιόρτασαν. 

Πέρασαν 25 χρόνια από το Defintetly Maybe των Oasis

Στις 29 Αυγούστου του 1994, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος των Oasis. Mία μπάντα με καταγωγή από το Μάντσεστερ, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή πως αγαπούν την Σίτι και... μισούν την Γιουνάιτεντ. Ένας από τους κορυφαίους ροκ δίσκους όχι μόνο της δεκαετίας του '90, αλλά και όλων των εποχών, ενώ συγκαταλέγεται και στα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα άλμπουμ που έχει παρουσιάσει ποτέ μία μπάντα. O κόσμος στο "νησί" τους λάτρεψε αμέσως, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τους χαρακτηρίζουν ως τους νέους... Beatles! Άλλωστε και οι ίδιοι, ήταν μεγάλοι θαυμαστές των "σκαθαριών".

Οι Oasis είχαν νωρίτερα κυκλοφορήσει τρία single, όπως τα Supersonic, Shakermaker και το αριστουργηματικό Live Forever (βρίσκεται στις λίστες με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών), με τα οποία το κοινό είχε ήδη αρχίσει να τους λατρεύει, γεμίζοντας κάθε συναυλία τους. Τo Defintetly Maybe ανέβηκε στη κορυφή των τσαρτ της Βρετανίας, έκανε θραύση και στην Ευρώπη, ενώ η χάρη τους έφτασε μέχρι και τις ΗΠΑ, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακολούθησε και το τραγούδι Cigarettes and Alcohol, το οποίο έφτασε στο νούμερο "7" του TOP-40, ένας ροκ ύμνος που δε σταμάτησε να ακούγεται στο MTV και στα ραδιόφωνα της εποχής.

Ένα ροκ άλμπουμ με θετική ενέργεια, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, λάμψη, φρέσκο αέρα και θράσος (το άλμπουμ ξεκινά με το τραγούδι «Ι am a Rock 'n' Roll Star»), με κιθάρες να σε ηλεκτρίζουν, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την βρετανική απάντηση στο μελαγχολικό (αλλά εξαίσιο) άλμπουμ των Nirvana «Νevermind». Όπως είχε σχολιάσει και ο συνθέτης του συγκροτήματος των Oasis, Νόελ Γκάλαχερ, ο οποίος είχε σε μεγάλη εκτίμηση των Κερτ Κομπέιν (των Nirvana) «εκείνος έλεγε πως μισεί τον εαυτό του και θέλει να πεθάνει, αλλά εγώ είμαι καλά με τον εαυτό μου, είμαι χαρούμενος και θέλω να ζήσω για πάντα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο δίσκους». Live Forever!

Το Defintelty Maybe πούλησε παγκοσμίως κάτι παραπάνω από 9.000.000 αντίτυπα και έγινε 7 φορές πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και πλέον χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κλασικούς ροκ δίσκους στην ιστορία της μουσικής. Όλα τα τραγούδια ήταν εμπνεύσεις του κιθαρίστα της μπάντας, Νόελ Γκάλαχερ, ο οποίος συνεχίζει να θεωρεί πως το Defintetly Maybe είναι καλύτερος δίσκος από το What's the story - Morning Glory που ακολούθησε, αν και το δεύτερο τους άλμπουμ (με τα περίφημα Wonderwall και Don't look back in anger) γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Τραγουδιστής της μπάντας ο αδελφός του, Λίαμ,με τον οποίο βρίσκονται στα... μαχαίρια. Συμπτωματικά, συμπληρώθηκαν και 10 χρόνια από την διάλυση των Oasis.

Για τα 25 χρόνια, λοιπόν, από την κυκλοφορία του Defintetly Maybe των Oasis, οι Άγγλοι (αλλά και οι πανταχού θαυμαστές του συγκροτήματος) το... γιόρτασαν. Τα ραδιόφωνα της χώρας, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα περιοδικά, αλλά και οι κορυφαίες ιστοσελίδες, θυμήθηκαν τον δίσκο που τους έκανε να νιώσουν και πάλι περήφανοι για την αδιαμφισβήτητη μουσική τους κουλτούρα στο "νησί". Για ένα άλμπουμ που έγινε ορόσημο και επηρρέασε μία ολόκληρη γενιά, για ένα συγκρότημα που έστρεψε τα φώτα της ροκ μουσικής σκηνής από την Αμερική (και πάλι) στη Μεγάλη Βρετανία.