Slayer: Αμετανόητοι και καταιγιστικοί μέχρι το τέλος

Ο Νίκος Καλαμπάκας γράφει για τα όσα είδε το βράδυ της 13ης Ιουλίου στο ΟΑΚΑ από τους «ιερείς» του σκληρού ήχου. 

Slayer: Αμετανόητοι και καταιγιστικοί μέχρι το τέλος

Αμετανόητοι. Έτσι βγήκαν στη σκηνή του ΟΑΚΑ οι Slayer οι οποίοι πριν από μια εβδομάδα αποχαιρέτησαν το ελληνικό κοινό.

Από το 1981 κι έπειτα οι Slayer έχουν χαρίσει στο κοινό της thrash metal απίστευτα τραγούδια και στην τελευταία τους συναυλία επί ελληνικού εδάφους μας απέδειξαν γιατί θεωρούνται οι «βασιλιάδες» του σκληρού ήχου. Επί μιάμιση ώρα είχαν μεταφέρει την κόλαση επί Γης, αφού το ΟΑΚΑ «καιγόταν» υπό τους ήχους των τραγουδιών τους.

Το κοινό παραληρούσε κάθε φορά που το τέμπο άλλαζε και ακούγονταν τραγούδια που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον ήχο της thrash ενώ οι Slayer έδειχναν να απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο του live.

Το σκηνικό που είχε στηθεί ήταν το κατάλληλο για το «αντίο» τους. Φωτιές πετάγονταν κάθε λίγο και λιγάκι από τη σκηνή δίνοντας στους θαυμαστές τους ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να τα «σπάσουν» στην αρένα σε μια συναυλία που θα πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στις κορυφαίες του φετινού καλοκαιριού στη χώρα μας.

Όσο η ώρα περνούσε και η μπάντα ξεκινούσε να παίζει τις μεγάλες της επιτυχίες, οι άνω των 40 νιώσαμε μια νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που πηγαίναμε στο σχολείο με μπλούζες του συγκροτήματος και οι συμμαθητές μας μας έλεγαν «σατανιστές». Τότε που ακούγαμε Raining Blood και Black Magic και υψώναμε τα χέρια μας στον ουρανό με ανοιχτά τα δύο δάχτυλα.

Η μανία με την οποία έπαιζαν οι ίδιοι μουσική μας διαπερνούσε και η αρένα του ΟΑΚΑ είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο για «ξύλο» και κοπάνημα.

Από τα ηχεία ακούγεται το Angel of Death. Αμέσως όλοι καταλάβαμε ότι αυτό ήταν το τελευταίο τους τραγούδι που θα βλέπαμε live. Το headbanging διαδέχεται η συγκίνηση. Ο Τομ Αράγια έπειτα από τις ευχαριστίες για όσους συνέβαλαν για να διεξαχθεί το live στέκεται αμήχανος και κοιτάζει το κοινό.

Ίσως να σκεφτόταν ότι στα τέλη Νοεμβρίου αυτές οι εικόνες θα πάψουν να υπάρχουν αφού το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυσή του μετά τη συναυλία τους στο L.A. Ίσως ξεκίνησε από τώρα να αναπολεί τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους Slayer. Το κοινό αποθέωνε την μπάντα και ζητούσε επίμονα ένα ακόμα τραγούδι.

Δεν μας έκαναν τη χάρη. Στην Ελλάδα δεν θα τους ξαναδούμε ποτέ live. Όμως εκείνοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέσω των τραγουδιών τους και μετά τη διάλυσή τους. Και οι πιστοί τους, δώσαμε μια υπόσχεση: Θα σας δούμε και στην κόλαση...