Ένα αντίο στον Γιάννη Σπάθα των Socrates με τον ίδιο να μαγεύει με την κιθάρα του (vid)

Η γιαγιά του Γιάννη Σπάθα που δεν ήθελε να τον ακούει, η συνάντηση με τον θρυλικό Lemmy Kilmister των Motorhead και ο στόχος να γίνει... Jimi Hendrix.

Ένα αντίο στον Γιάννη Σπάθα των Socrates με τον ίδιο να μαγεύει με την κιθάρα του (vid)

Υπήρξε μεγάλη μορφή του ελληνικού ροκ. Ο Γιάννης Σπάθας των Socrates drank the conium που έφυγε σήμερα από τη ζωή υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της Ελλάδας.

Πέθανε ο κιθαρίστας και συνθέτης των Socrates Γιάννης Σπάθας (vids)

Μοναδικός δεξιοτέχνης, ο Γιάννης Σπάθας άρχισε να γράφει την μουσική του ιστορία από τα '60's, ως μέλος των Persons, Socrates Drank the Conium, Socrates, Plaza, ξεχωρίζοντας σαφώς ως κιθαρίστας και αποτελώντας ένα από τα ξεχωριστά πρόσωπα του ελληνικού ροκ.

Ένας πραγματικός θρύλος της εγχώριας ροκ σκηνής, είχε πει σε συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου»: «Η γιαγιά μου δεν άντεχε να με ακούει να παίζω Χέντριξ και με έδιωξε από το σπίτι».

Ακούστε, τι άκουγε η γιαγιά του:

Κάποτε συναντήθηκε με τον θρυλικό Lemmy Kilmister των Motorhead, που παρακινούσε τον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη των Socrates να πάνε στις ΗΠΑ για να κάνουν καριέρα. Προφανώς τον είχε ακούσει να παίζει:


Σε μια άλλη συνέντευξή του στο diablog.eu είχε πει: «Έρχεται λοιπόν μια μέρα που ακούω στο ραδιόφωνο τον Γιάννη Πετρίδη και λέει: «Θα ακούσετε τώρα ένα καινούργιο συγκρότημα, το Jimi Hendrix Experience, στο τραγούδι Purple Haze». Δεν τον ήξερα, οπότε δεν έδωσα σημασία, μέχρι που ακούω τον Hendrix να παίζει και μένω άφωνος. Δεν κουνήθηκα μπροστά από το ραδιόφωνο μέχρι που τέλειωσε το τραγούδι. Εκείνη τη στιγμή έβαλα στόχο να μάθω να παίζω σαν κι αυτόν. Δεν είχα πικάπ προφανώς, οπότε περίμενα μόνο από αυτή την εκπομπή να ακούσω το κομμάτι.

Πέρασαν τα χρόνια, φτάσαμε στο 1968. Το 1969 έμπλεξα με την ΑΣΟΕΕ, το 1970 την παράτησα. Όταν όμως έφτασα στο 1970, είχα προχωρήσει πάρα πολύ με τη μουσική. Έκανα αρκετά πράγματα που οι άλλοι εδώ δεν μπορούσαν...».

Ακούστε αυτά που έκανε και οι άλλοι δεν μπορούσαν.