Παγκόσμια μέρα Beatles: 10 υποτιμημένα τραγούδια τους(vid)

Ως «Global Beatles Day» έχει οριστεί η 25η Ιουνίου. Ο λόγος για το κατά γενική ομολογία σημαντικότερο συγκρότημα όλων των εποχών. Ας ξεχωρίσουμε 10 από τα υποτιμημένα τραγούδια τους. 

Παγκόσμια μέρα Beatles: 10 υποτιμημένα τραγούδια τους(vid)

Η 25 Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα Beatles (#GlobalBeatlesDay). Αφορμή για να αναζητήσεις που ακριβώς βρίσκεται το αρχείο με το discography τους στον υπολογιστή σου και να αφεθείς στις γλυκές μελωδίες αντί να δουλεύεις.

Για μερικούς απο εμάς πρόκειται για το καλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών, με τραγούδια που όχι μόνο έχουν σημαδέψει την μουσική σκηνή ολόκληρου του κόσμου για πάντα, αλλά κυρίως έχουν αφήσει ένα τεράστιο σημάδι στους ίδιους.

Ίσως κάποιες στιγμές να ξεθωριάζει με τον χρόνο και άλλες μουσικές επιρροές, όμως βρίσκεται μονίμως εκεί και έτοιμο να αρχίσει ξανά να αιμορραγεί με το πρώτο άκουσμα του Hey Jude.

Στα 10 χρόνια πορείας τους ως group οι Beatles έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα τραγούδια, σχεδόν όλα υπέροχα και πολλά από αυτά αναγνωρίσιμα από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Όμως ανάμεσα στο "She Loves You" και το "Something", στο "Love Me Do" και το "Let It Be", στο "A Hard Day's Night" και το "All You Need Is Love", κάποια διαμάντια κάπως χάθηκαν στην πορεία και βρίσκονται κρυμμένα σε μουσικά μπαούλα για να τα ανακαλύψουν οι φαν που έχουν διάθεση για ψαχούλεμα. Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε 10 υποτιμημένα τραγούδια των Beatles να λάμψουν, λόγω της ημέρας.

1. For No One

Δίσκος: Revolver

H μελαγχολία που βγάζει αυτό το κομμάτι είναι σχεδόν σπαραχτική, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη πως ο Paul McCartney ήταν μόλις 24 χρονών όταν το έγραψε και συνέθεσε, δηλαδή μία πολύ νεαρή ηλικία για τόση στεναχώρια. Η οικειότητα και η απλότητα του "For No One" έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ενθουσιώδη πειραματισμό του άλμπουμ "Revolver" και σε κάνει να νιώθεις μία εξαντλημένη αποδοχή για έναν έρωτα που έχει πεθάνει παρόλες τις προσπάθειές σου να τον κρατήσεις ζωντανό. Η φωνή του Paul είναι σαν βελούδο.

2. Penny Lane

Δίσκος: Magical Mystery Tour

Eκτός από έναν φόρο τιμής στο Liverpool της παιδικής του ηλικίας, ο Paul συνέθεσε το Penny Lane εξαιτίας του δημιουργικού ανταγωνισμού του με τον John Lennon, ο οποίος είχε έρθει στο στούντιο με την μελωδία του "Strawberry Fields Forever". Και τα δύο τραγούδια έχουν να κάνουν με τα νεανικά τους χρόνια και τελικά κυκλοφόρησαν μαζί ως singles αν και προσωπικά προτιμώ το "Penny Lane". Σε κάνει να νιώθεις μία γλυκιά νοσταλγία για ένα μέρος και μία εποχή που κατά τα άλλα σου είναι άγνωστη, σαν να θυμάσαι και εσύ ξεκάθαρα τον κουρέα που κρεμάει φωτογραφίες από τους πελάτες του στους τοίχους του μαγαζιού.

3. If I Fell

Δίσκος: Α Hard Day's Night

«Η πρώτη μου προσπάθεια να γράψω μπαλάντα,» είχε πει ο John για αυτό τραγούδι. «Είναι κατά το ήμισυ αυτοβιογραφικό, αλλά δεν το έκανα συνειδητά.»
To "If I Fell" περιγράφει τον φόβο κάποιου να ερωτευτεί για δεύτερη φορά αφού πληγώθηκε τόσο την πρώτη και καταφέρνει να περάσει με υπέροχο τρόπο το πόσο ευάλωτος αισθάνεσαι σε μία τέτοια περίπτωση. Οι φωνές του Paul και του John εναρμoνίζονται τόσο τέλεια που αναρωτιέσαι αν ήταν στο πεπρωμένο τους να ακούγονται μαζί για πάντα. Επίσης έχει γίνει μία εξαιρετική εκτέλεση του τραγουδιού στην ταινία "Across the Universe".

4. Happiness Is A Warm Gun

Δίσκος: The Beatles (The White Album)

Εκρηκτικό, ανατρεπτικό, μυρίζει μπαρούτι και σεξ και είναι από τις καλύτερες στιγμές του Lennon σε ολόκληρο το "White Album". Oι επιρροές από τα ναρκωτικά είναι εμφανείς και σε κάνουν και εσένα να νιώθεις λίγο περίεργα, σαν να πήρες κάτι και τώρα τα βλέπεις όλα κόκκινα ενώ ο εγκέφαλός σου τρίζει. Θα πατήσεις το repeat με το που τελειώσει το τραγούδι, για άλλη μία τρίλεπτη δόση.

5. It's All Too Much

Δίσκος: Yellow Submarine

Για όσους νομίζουν πως η μόνη συμμετοχή του George Harrison στην σύνθεση τραγουδιών των Beatles είναι το "Something" και το "Here Comes the Sun "θα εκπλαγούν με μία ακρόαση του "It's All Too Much". Ανήκει στο soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Yellow Submarine", ενώ προοριζόταν για το άλμπουμ "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" Band αλλά τελικά αποφάσισαν να το απορρίψουν (βλακωδώς κατά την γνώμη μου) από το τελικό cut. Ένα ψυχεδελικό ερωτικό τραγούδι, ότι πιο χίπικο θα ακούσεις σήμερα, χαρούμενο, ξεσηκωτικό και μία ωραία ματιά μέσα στην ψυχή του αγαπημένου George.

6. Τhe Fool On The Hill

Δίσκος: Μagical Mystery Tour

Κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι σκέφτομαι πως είναι σαν ένα μυστήριο νανούρισμα. Είναι τόσο απλό και χωρίς κάτι ιδιαίτερο μουσικά, όμως καταφέρνει να γίνει τόσο βαθιά στενάχωρο και γοητευτικό ταυτόχρονα. Για εμένα δείχνει το ταλέντο και την ιδιοφυΐα του Paul σχεδόν όσο το "Hey Jude" και το "Let It Be".

7. Norwegian Wood (This Bird Has Flown)

Δίσκος: Rubber Soul

Oι εμπειρίες του John σε σπίτια άγνωστων κοριτσιών τα ξημερώματα (ενώ η γυναίκα του τον περίμενε στο δικό τους) ήταν πηγή έμπνευσης για ένα τραγούδι που σίγουρα δεν θα τραβούσε τόσο την προσοχή χωρίς τον George να παίζει σιτάρ και να κατευθύνει τους Beatles σε μία νέα εποχή. Oι ρομαντικοί στίχοι και οι swing ρυθμοί άρχισαν να ξεθωριάζουν και στην θέση τους εμφανίστηκαν τέσσερις ώριμοι άνδρες με διάθεση να φέρουν για άλλη μία φορά τα πάνω κάτω.

8. You've Got to Hide Your Love Away

Δίσκος: Help!

O John Lennon στην Bob Dylan φάση του ξεκίνησε με μία φυσαρμόνικα, μία ακουστική κιθάρα και κομμάτια όπως το "I'm A Loser" και το "You've Got to Hide Your Love Away". Ζήλευε και θαύμαζε πάρα πολύ τον Dylan και θεωρούσε πως το στιλ του ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να πάρουν και οι Beatles. Το συγκεκριμένο τραγούδι μου θυμίζει αρκετά το "Fool on the Hill" με την δύναμη της απλότητάς του ενώ το γεγονός πως η φωνή του John ακούγεται λίγο βραχνή ταιριάζει απόλυτα με την διάθεση που θέλει να περάσει.

9. Rocky Raccoon

Δίσκος: The Beatles (The White Album)

Ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει μία παρωδία western σαν θεατρικό έργο σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά εκτός από τον Paul McCartney;! Ποιος;! Eκτός του ότι το "Rocky Raccoon" έχει απίστευτο χιούμορ, με έκανε να μάθω και αγγλικά γιατί είχα ξοδέψει τουλάχιστον μία εβδομάδα προσπαθώντας να μάθω τους στίχους όταν ήμουν μόλις έντεκα. Επίσης ναι, έχω μία αδυναμία στον Paul σε περίπτωση που δεν είχε γίνει εμφανές.

10. Across the Universe

Δίσκος: Let It Be

Λιγότερο μουσικό κομμάτι και περισσότερο ποίηση, το "Across the Universe" σε παίρνει από το χέρι και σε αφήνει να κάνεις βουτιά στο μυαλό-σύμπαν του John Lennon που ήταν γεμάτο αστερόσκονη, πολύχρωμους πλανήτες, αγάπη και δυστυχώς αρκετές μαύρες τρύπες. Μία απίστευτα όμορφη μουσική στιγμή και ένας αδικοχαμένος καλλιτέχνης που πάντα κάπως καταφέρνει να μπει στην καρδιά και στην ψυχή σου, παίζοντας κιθάρα, πατώντας πλήκτρα του πιάνου ή κάνοντας σκετσάκια σε ένα άδειο τετράδιό σου.

Πηγή: Αθηνόραμα