Leaving Neverland: Το ντοκιμαντέρ που εκθέτει την μνήμη του Μάικλ Τζάκσον

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται στο επίκεντρο με το ντοκιμαντέρ Leaving Neverland. Οι μαρτυρίες δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα του.

 Leaving Neverland: Το ντοκιμαντέρ που εκθέτει την μνήμη του Μάικλ Τζάκσον

Σε κάθε αφήγηση όπου υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές και μάλιστα αντικρουόμενες, ο καθένας επιλέγει να πιστέψει αυτό που θέλει ή τον βολεύει συναισθηματικά, ψυχικά ή σε επίπεδο ενστίκτου. Το Leaving Neverland είναι ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο με σοκαριστικές περιγραφές για όσα διέπραξε ο Μάικλ Τζάκσον σε δύο παιδιά.

Τα παιδιά, όντας σήμερα ενήλικες, μιλάνε στην κάμερα για την κακοποίηση, σεξουαλική κυρίως, που υπέστησαν από τον βασιλιά της pop και ανοίγουν ξανά μια υπόθεση που διαρκώς κλείνει και πάντα βρίσκεται ένας τρόπος να ανοίξει. Κάθε φορά αυτός ο τρόπος δεν περιποίει καμία τιμή σε όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την υστεροφημία του Τζάκσον.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Μάικλ Τζάκσον προκαλεί και πάλι έντονες συγκρούσεις. Στο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance, ο Τζον Κούπερ, σκηνοθέτης του 4ωρου ντοκιμαντέρ Leaving Neverland, παρουσίασε στους παρευρισκομένους τις μαρτυρίες δύο νέων ανθρώπων που σε παιδική ηλικία έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ποπστάρ.

Ο Γουέιντ Ρόμπσον και ο Τζέιμς Σέιφτσακ περιέγραψαν πράγματα που πολλοί φαντάζονταν, αλλά ελάχιστοι θα έπαιρναν ως δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι το 2005 ο Τζάκσον είχε αθωωθεί σε δικαστικό επίπεδο, έχουν εμφανιστεί άλλες 3 περιπτώσεις κατά τις οποίες φάνηκε πως δεν ήταν αθώος. Κι ας μην υπήρξε ποτέ δικαστική διαδικασία για να αποδειχθούν. Πιο κραυγαλέα ήταν αυτή πριν από 3-4 χρόνια, όταν η αστυνομία είχε ψάξει τη Neverland και είχε βρει στοιχεία άκρως ενοχοποιητικά.

Στην προβολή του Leaving Neverland υπήρχαν σαφώς φανατικοί υποστηρικτές του Τζάκσον που στέκονταν απ΄έξω με πλακάτ και φώναζαν με αποτέλεσμα να υπάρχει και αστυνομική δύναμη στην είσοδο του χώρου του φεστιβάλ.

Την ίδια στιγμή η οικογένεια του Τζάκσον, διά των εκπροσώπων της, ισχυρίζεται ότι οι δύο μάρτυρες είχαν ορκιστεί στο δικαστήριο πως ο Μάικλ δεν τους είχε κάνει κάτι κακό. Χαρακτηρίζει επίσης τον Ρόμπσον μάστερ της αποπλάνησης και τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να πάρει πάλι λεφτά για να κλείσει το στόμα του. Κάτι, που σύμφωνα με την οικογένεια, είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια ξανά.

Πάντως είναι πολύ αστείο ότι οι ίδιοι άνθρωποι που καταδίκασαν χωρίς καν να περιμένουν αποδεικτικά στοιχεία τον Κέβιν Σπέισι, δεν αποδέχονται την ενοχή του Τζάκσον. This is America που θα έλεγε και ο Childish Gambino!

Για την ιστορία, το Leaving Neverland θα προβληθεί την άνοιξη από το HBO και το Channel 4.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος