Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη Πανούση

Αν υπήρξε ένας άνθρωπος που έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στον όρο σάτιρα στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζίμι Πανούση, ο οποίος σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν πέρασε στην αιωνιότητα.

Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη Πανούση

Σε ηλικία 64 ετών ο Τζίμης Πανούσης αποχαιρέτησε τον τόπο αυτό και ξεκίνησε το πιο μεγάλο και τελευταίο του ταξίδι, αφήνοντας πίσω του μια σπάνια κληρονομιά, αφού οι ιδέες του είχαν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι νεοέλληνες αντιλαμβάνονταν αλλά και ζούσαν την καθημερινότητά τους.

Εκκεντρικός, βαθιά σκεπτόμενος και ιδεαλιστής, ο Τζιμάκος όπως τον αποκαλούσαν γνωστοί και φίλοι κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην χώρα μας μέσα από τη σάτιρά του η οποία ναι μεν δεν είχε όρια, όμως ήταν και στοχευμένη και εύστοχη, σε τέτοιο σημείο που είχε καταφέρει να έχει αρκετούς θαυμαστές και ελάχιστους «αντιπάλους».

Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες δεν σταμάτησαν μόνο στη σάτιρα, αφού ο ίδιος είχε εισχωρήσει και στο χώρο της μουσικής με αρκετές μεγάλες επιτυχίες. Ήταν ο leader των Μουσικών Ταξιαρχιών, συγκρότημα με το οποίο πορεύθηκε και κατάφερε να αφήσει εποχή. Τραγούδια όπως το «κάγκελα παντού», το «Νεοέλληνας» και το «Σουζάνα» έκαναν τον Πανούση γνωστό σε όλη την επικράτεια, χαρίζοντάς του μοναδικές επιτυχίες.

Η καλλιτεχνική του δράση είχε περάσει και στον κινηματογράφο, εκεί όπου είχε πληθώρα εμφανίσεων, με πιο χαρακτηριστικό τον ρόλο του στον «Δράκουλα των Εξαρχείων», μια ταινία του Νίκου Ζερβού που γνώρισε και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Από τις 13 Ιανουαρίου του 2018 ο Τζίμης Πανούσης έχει σταματήσει να αναπνέει και κανείς δεν ξέρει που τριγυρνά η ψυχή του. Αυτό που ξέρουν όλοι, είναι ότι στις 12 Φεβρουαρίου του 1954, είχε έρθει στον κόσμο ένας άνθρωπος που με την καλλιτεχνική του ανησυχία και με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες σου, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε μια μερίδα των νεοελλήνων να αρχίσει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά την πραγματικότητα...