Eurovision 2024: Καταδίκασε η EBU, προσπαθεί να λύσει την παρεξήγηση η ΕΡΤ (vid)

Η EBU καταδίκασε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της ψηφοφορίας, η ΕΡΤ προσπαθεί να λύσει την παρεξήγηση

Eurovision 2024: Καταδίκασε η EBU, προσπαθεί να λύσει την παρεξήγηση η ΕΡΤ (vid)

Απάντηση έδωσε η EBU στο θέμα που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες με το επίσημο έγγραφο του Κύπριου Πρέσβη για την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, κατά την οποία σύμφωνα με τον πρώτο ο κ. Ζούλας προανήγγειλε τη χαμηλή βαθμολογία της Κύπρου στον επικείμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα, που κυκλοφορούν σήμερα Δευτέρα 22/4, η EBU αντέδρασε σε όλες αυτές τις εξελίξεις, καταδικάζοντας δημόσια κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της βαθμολογίας είτε των κριτικών επιτροπών, είτε του televoting.

«Οι κανόνες ψηφοφορίας ψηφοφορίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που είναι γνωστοί σε όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, περιγράφουν ότι οι κριτικές επιτροπές πρέπει να ψηφίζουν ανεξάρτητα και με απολύτως δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης είτε του κοινού είτε της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Όλες οι διαδικασίες ψηφοφορίες ελέγχονται από ανεξάρτητο παρατηρητή για να διασφαλιστεί ότι παρέχουμε ένα δίκαιο και έγκυρο αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού».

Η ΕΡΤ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με το δημοσίευμα που ήθελε την επιτροπή να έχει προαποφασίσει χαμηλή βαθμολογία για τη συμμετοχή της Κύπρου στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, φαίνεται να προβαίνει σε ενέργειες αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τη στήλη Τυπολογίες της εφημερίδας “Το Παρόν” η συνεργασία της ΕΡΤ με το ΡΙΚ παραμένει σταθερή παρά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα οι δύο πλευρές φαίνεται πως “χάθηκαν στη μετάφραση” καθώς φτάσαμε στο σημείο οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών να συζητούν ένα θέμα που αφορά την Eurovision την ίδια στιγμή που το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει κόκκινο και το σενάριο ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πιο ορατό από ποτέ.

Η ΕΡΤ σε κάθε περίπτωση αποτελεί μεγάλο στήριγμα για την Κύπρο καθώς μέσα από κρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών προβλέπεται η μετάδοση του ΡΙΚ μέσω επίγειου μπουκέτου καθώς και του ΡΙΚ Sat μέσα από την πλατφόρμα του ERTflix. Επιπλέον στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη συνεισφορά της ΕΡΤ σχετικά με την ανάδειξη του θέματος της εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως στόχος της ΕΡΤ είναι να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις και να υπάρξει μία ισχυρή παρουσία στον διαγωνισμό της Eurovision τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.

Πηγή: eurovisionfun.com