Eurovision 2024: Ο πρέσβης της Κύπρου έβγαλε στη σέντρα την ΕΡΤ! (vid)

Στα ...χαρακώματα ΕΡΤ και ΡΙΚ, με τον πρέσβη της Κύπρου να λέει πως η Ελλάδα σκοπεύει και φέτος να δώσει χαμηλή βαθμολογία!

Eurovision 2024: Ο πρέσβης της Κύπρου έβγαλε στη σέντρα την ΕΡΤ! (vid)

Μία είδηση βόμβα που θα διασαλεύσει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις του ΡΙΚ με την ΕΡΤ, είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακου που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο Πρέσβης της Κύπρου ανάβει φωτιές

Η είδηση που μάλιστα βρίσκεται και στο εξώφυλλο της εφημερίδας, αφορά ένα επίσημο έγγραφο-ενημέρωση του Σταύρου Αυγουστίδη, Πρέσβη της κυπριακής δημοκρατίας στην Αθήνα, προς επίσημους φορείς της Κύπρου και στο οποίο ενημερώνει τους αρμοδίους στην Λευκωσία, για όσα του διαμήνυσε σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κων. Ζούλας. Η συζήτηση εκτός των άλλων αφορούσε και τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και την βαθμολογία που θα δώσει η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ προαναγγέλλει στις 22 Φεβρουαρίου στον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, πως η Ελλάδα θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2024. Αναλυτικότερα το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Επίσημη ομολογία για τη… Eurovision!

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα πια, έρχεται το επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, να σε αφήσει… ενεό.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την επίσημη ενημέρωση του πρεσβευτή προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλους επίσημους φορείς, για την επίσκεψή του στις 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον πρεσβευτή, ο Ζούλας αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της… Γιουροβίζιον, τονίζοντας ότι «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή».

Προανήγγειλε, δηλαδή, ξεκάθαρα, το αποτέλεσμα της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά.

Το θέμα δεν είναι ακριβώς ασήμαντο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU) που διέπουν τον κανονισμό, δεν ψηφίζει η ΕΡΤ, όπως ανέφερε ο Ζούλας στον πρεσβευτή της Κύπρου, αλλά οφείλει να συστήσει μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, που απαγορεύεται ρητά να αποτελείται από εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να αξιολογήσει τις συμμετοχές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Οπότε απορεί κανείς πώς ακριβώς ήξερε ο Ζούλας από τότε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αξιολόγησης. Εκτός αν διαθέτει κάποιο ταλέντο στη μελλοντολογία ας πούμε ή μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα…

Η συγκεκριμένη ενέργεια του Κωνσταντίνου Ζούλα αποτελεί παραβίαση των κανόνων ηθικής (code of ethics) της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU), της οποίας μέλος είναι η ΕΡΤ και οι οποίοι ξεκάθαρα αναφέρουν «ότι οι διοικήσεις των μελών της EBU οφείλουν να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, νομιμότητα και ουδετερότητα». Κι όλα αυτά επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν αναμονή των εξελίξεων σε Αθήνα, Λευκωσία και EBU

Προφανώς τα όσα αναφέρει ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα στις κυβερνητικές υπηρεσίες στην Λευκωσία είναι πολύ σοβαρά και τίθενται αμείλικτα ερωτηματικά που αφορούν την αξιοπιστία της ελληνικής κριτικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην EBU, αφού η καταλυτική προθεσμία ήταν η Παρασκευή 12 Απριλίου.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έρχονται λίγους μήνες μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το 4αρι που έδωσε η περσινή κριτική επιτροπή της ΕΡΤ και που στέρησε το top10 στον Andrew Lambrou και την Κύπρο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις επίσημες εξηγήσεις από την ΕΡΤ, αλλά και την στάση που θα κρατήσει το ΡΙΚ και η EBU μπροστά στην διαφαινόμενη αυτή παραβίαση των κανονισμών.

Πηγή: eurovisionfun.com