Τζέρι Μπεργκόνζι - το σαξόφωνο που θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους μεγάλους

Δύσκολοι καιροί για ήρωες στη μουσική!

Τζέρι Μπεργκόνζι - το σαξόφωνο που θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους μεγάλους

Ο Τζέρι Μπεργκόνζι γεννημένος το 1947 στις Ηνωμένες Πολιτείες μπήκε στον κόσμο της τζαζ, όταν η μουσική του αυτοσχεδιασμού είχε διαγράψει ένα μεγάλο κύκλο προς την τελείωση και είχε αναδείξει τα βαριά χαρτιά της.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ένας ταλαντούχος μουσικός απέναντι στα ιερά τέρατα του παρελθόντος και σε μια μουσική σκηνή κορεσμένη από αριστουργήματα. Ίσως το μόνο που είναι σε θέση να επιδείξει είναι ένας ήχος που γειτονεύει με την αλητεία και την μαγκιά των αφροαμερικάνων μουσικών. Ένας ήχος που γεμίζει τα αυτιά μας, που έρχεται από τα πιο κακόφημα προάστεια των τζαζ μεγαλουπόλεων από τα σωθικά των υπόγειων τζαζ κλαμπ, από τις πιο παράτολμες ακροβασίες στη μελωδία και στην αρμονία.

Ο Τζέρι Μπεργκόνζι διδάσκει σήμερα στη Βοστόνη στο New England Coservatory of Music. Το ερώτημα είναι μπορεί να περάσει στους μαθητές του τον περιθωριακό ήχο και το άρωμα των καταπιεσμένων μειονοτήτων του κόσμου; Πολύ αμφίβολο! Στο παρακάτω βίντεο η συνεργασία του με τον Ντέιβ Μπρούμπεκ που μας έρχεται από το μακρινό 1980