Eurovision 2024: Κανονικά το Ισραήλ

Η EBU επικύρωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision και ρωτήθηκε γιατί με τη Ρωσία πράττει αλλιώς

Eurovision 2024: Κανονικά το Ισραήλ

Το Ισραήλ μπορεί να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κανονικά, δήλωσαν οι διοργανωτές, παρά τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θόρυβο που είχε προκληθεί, με ανακοινώσεις που ισχυρίζονταν ότι το τραγούδι του Ισραήλ υποβλήθηκε για έγκριση και αποκλείστηκε λόγω των στίχων του. Όπως προκύπτει, όντως η EBU διεξήγαγε επανεξέταση της συμμετοχής και τελικά αποφάσισε ότι το Ισραήλ μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στον διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση, δια στόματος γενικού διευθυντή της EBU, Noel Curran, έχει ως εξής:

“Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό μουσικό γεγονός και ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που είναι μέλη της EBU. Δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων.

Τα διοικητικά μας όργανα εξέτασαν όντως τον κατάλογο των συμμετεχόντων για τον διαγωνισμό του 2024 και συμφώνησαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πληροί όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για φέτος και μπορεί να συμμετάσχει, όπως κάνει τα τελευταία 50 χρόνια.

Η απόφαση βασίστηκε στους κανόνες της διοργάνωσης και στις αξίες της EBU”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον αποκλεισμό της Ρωσίας και γιατί δεν ακολουθείται η ίδια πρακτική και στην περίπτωση του Ισραήλ, ο Noel Curran απάντησε ότι “ο ρόλος της EBU δεν είναι να κάνει συγκρίσεις πολέμων” και ότι “οι λόγοι αποκλεισμού της Ρωσίας είναι διαφορετικοί”.

“Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι ίδιοι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ανεστάλησαν από την EBU λόγω των επίμονων παραβιάσεων των υποχρεώσεων μέλους και της παραβίασης των αξιών της δημόσιας υπηρεσίας.

Η σχέση μεταξύ του Kan και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτών των ρωσικών μελών και του κράτους, με την ισραηλινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να απειλεί να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η απόφαση βασίστηκε στους κανόνες της διοργάνωσης και στις αξίες της EBU”.

Με τη στάση αυτή, ουσιαστικά η EBU στέκεται στο πλευρό του μέλους της, Kan, το οποίο έχει διαχωρίσει τις απόψεις του από την ισραηλινή κυβέρνηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ο Curran ακόμα δήλωσε ότι η EBU ενεργεί σύμφωνα και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν κρατήσει το Ισραήλ στις διοργανώσεις τους.

Η EBU, με έδρα τη Γενεύη, που ιδρύθηκε το 1950, είναι η μεγαλύτερη συμμαχία δημόσιων μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Έχει 112 οργανισμούς-μέλη σε 56 χώρες.

Οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024 είναι έντονες σχεδόν σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες αλλά και στην Ιρλανδία. Επιπλέον, αρκετοί διαγωνιζόμενοι (που είτε έχουν ήδη επιλεγεί είτε διαγωνίζονται σε εθνικούς τελικούς) έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν αν το Ισραήλ δεν αποβληθεί.

Πηγή: ogaegreece.com