Καμάσι Ουάσιγκτον - Η αρμονία της διαφορετικότητας

Αξίζει κανείς να πειραματίζεται με άξονα τη διαφορετικότητα

Καμάσι Ουάσιγκτον - Η αρμονία της διαφορετικότητας

Ο Καμάσι Ουάσινγκτον είναι ένας σαξοφωνίστας της διαφορετικότητας, μια φρέσκια δημιουργική φλέβα που προσπαθεί να συγκεράσει την παράδοση, τον πρωτόγονη φύση και την νεωτερικότητα σε μια παρέλαση ήχων.

Οι νότες του τοποθετημένες με την ακρίβεια και την αυστηρότητα στρατιωτικής παρέλασης συγκροτούν την ανασκόπηση σε ένα πολυφωνικό μουσικό τοπίο κλασικής, τζαζ και περιθωριακής μουσικής. Ο αυτοσχεδιασμός παραμένει το ισχυρό χαρτί του αλλά υπάρχει και μια ανακεφαλαιωτική διάθεση σε όσα επινοεί.

«Η αρμονία της διαφορετικότητας» που μπορεί να μεταφραστεί και ως αρμονία της διαφοράς ή της παραφωνίας είναι μια λοξή ματιά στη μουσική της εποχής μας, σε όσες εμπειρίες σωρεύει ο άνθρωπος είτε ως ακροατής είτε ως δημιουργός. Στην τράπεζα της μνήμης όπου βρίσκονται κατατεθειμένες οι πιο τολμηρές μουσικές δημιουργίες επενδύουν σήμερα τα πρωτοποριακά μυαλά της εποχής μας.

Ο Καμάσι Ουάσιγκτον ακολουθεί ένα δρόμο που θεωρητικά φαίνεται εύκολος αλλά στην ουσία απαιτεί μεγάλη γνώση και ισορροπία στην αφομοίωση όσων προηγήθηκαν. Με την έννοια αυτή η αρμονία ορίζεται ως ο σεβασμός της διαφορετικότητας ή ως προϋπόθεση της διαφοράς. Και η μουσική, όπως άλλωστε και η ζωή, συνεχίζεται...