Άρτουρ Ρουμπινστάιν -Το ιερό τοτέμ του πιάνου

Ο κατά πολλούς κορυφαίος ερμηνευτής του Σοπέν ήταν ένας απαράμιλλος δεξιοτέχνης του πιάνου.

Άρτουρ Ρουμπινστάιν -Το ιερό τοτέμ του πιάνου

Δεξιοτεχνία σ' ένα όργανο όπως το πιάνο δεν σημαίνει απλά ταχύτητα και καθαρές νότες. Η αισθαντικότητα, η ρυθμική αγωγή, ο ρομαντισμός, η μουσικότητα και η ευρηματικότητα είναι στοιχεία που συμπληρώνουν την πολυπόθητη δεξιοτεχνία. Ο Άρτουρ Ρουμπινστάιν ο Πολωνοεβραίος ερμηνευτής των κορυφαίων συνθετών της κλασικής μουσικής διέθετε όλα αυτά τα στοιχεία και επιπλέον μια μνήμη ελεφάντινη που του επέτρεπε να παίζει από στήθους ολόκληρες συμφωνίες.

Μπορεί ο Γκόροβιτς και ο Ρίχτερ να διεκδικούν για λογαριασμό τους τον τίτλο του κορυφαίου πιανίστα στον εικοστό αιώνα, αλλά και ο Ρουμπινστάιν δεν ήταν λιγότερο σημαντικός. Κατά γενική ομολογία θεωρήθηκε ο σημαντικότερος ερμηνευτής έργων του Σοπέν, κάτι που από μόνο του εμπεριέχει κάτι ιδιαίτερα κολακευτικό για ένα πιανίστα, αλλά διακρίθηκε και σε εκτελέσεις έργων άλλων μεγάλων συνθετών.

Η μουσική του σταδιοδρομία εκτείνεται σε 8 δεκαετίες. Αποσύρθηκε από τη σκηνή σε ηλικία 89 ετών τον Μάιο του 1976, δίνοντας το τελευταίο του κονσέρτο στο Γουίγκμορ Χολ, όπου είχε πρωτοπαίξει 70 χρόνια νωρίτερα.

Ο Ρουμπινστάιν μιλούσε οκτώ γλώσσες και θυμόταν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρεπερτορίου. Στα απομνημονεύματά του αναφέρει πως έμαθε το Symphonic Variations του Σεζάρ Φρανκ στο τραίνο καθ' οδόν για το κονσέρτο, χωρίς πιάνο, δοκιμάζοντας τη μελωδία στα γόνατά του. Για την εκπληκτική μνήμη του έλεγε πως ήταν απλά φωτογραφική.