Λη Μόργκαν - Η τρομπέτα που δολοφονήθηκε

Ένας πρόωρα ωριμασμένος θρύλος της τζαζ δολοφονήθηκε από την ντε φάκτο σύζυγό του

Λη Μόργκαν - Η τρομπέτα που δολοφονήθηκε

Το 2016 ο Κάσπερ Κόλιν έγραψε και σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο I called him Morgan βασισμένο στη ζωή του αμερικανού τρομπετίστα Λη Μόργκαν και στις τραγικές συνθήκες της δολοφονίας του από την ντε φάκτο σύζυγό του Έλεν Μουρ/Μόργκαν. Το φιλμ προβλήθηκε στο 73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Α. Ο. Σκοτ στην κριτική του στους New York Times εκθείασε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντάς του ως «ένα φίνο ανθρώπινο δράμα για την αγάπη, τη φιλοδοξία και την δόξα της μουσικής».

Ο Λη Μόργκαν γεννήθηκε το 1938, στην Φιλαδέλφεια και από τα εφηβικά του χρόνια ακόμα άρχισε να συνεργάζεται με τα μεγάλα ονόματα της εποχής, τον Κολτρέιν, τον Γκιλέσπιν, τον Γουέιν Σόρτερ ενώ συμμετείχε και στους Jazz Messengers του Αρτ Μπλάκι. Το παίξιμό του ήταν πρωτοποριακό κι έσπαζε συχνά τα σύνορα του μπίμποπ καθώς ο ίδιος πειραματιζόταν με ποστ-μποπ και αβάν-γκαρντ στοιχεία αυτοσχεδιασμού.

Υπήρξε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της θρυλικής δισκογραφικής εταιρίας Blue Note έχοντας να επιδείξει ένα σουξέ μεγάλων διαστάσεων όπως το Sidewinder. Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ανέπτυξε πολιτική δράση και ηγήθηκε ενός κινήματος διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των μουσικών της τζαζ από τηλεοπτικά προγράμματα και από τα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Οι τραγικές συνθήκες της δολοφονίας του από την ντε φάκτο σύζυγό του Έλεν Μουρ/Μόργκαν εκτυλίχθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου του 1972 σε ένα νεοϋορκέζικο τζαζ μπαρ μια νύχτα που το χιόνι είχε σκεπάσει την πόλη. Ο Λη και η Έλεν διαπληκτίστηκαν σε κάποιο διάλειμμα κι εκείνη τον πυροβόλησε. Ο τραυματισμός του δεν ήταν τόσο σοβαρός αλλά δυστυχώς το ασθενοφόρο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης άργησε απελπιστικά και ο διαπρεπής τρομπετίστας πέθανε από αιμορραγία. Ήταν μόλις 33 χρόνων. Η Έλεν συνελήφθη, εξέτισε μια μικρή ποινή φυλάκισης και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και έφυγε για την πατρίδα της στη Νότια Καρολίνα, όπου πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1996.