Ζακλίν ντι Πρε: Έχουν και οι μεγάλοι μουσικοί τις αμήχανες στιγμές τους

Μια στιγμή αμηχανίας στο κονσέρτο για τσέλο του Ντβόρζακ που δόθηκε με σολίστιρα την Ζακλίν ντι Πρε το 1968 στο Άλμπερτ  Χολ

Ζακλίν ντι Πρε: Έχουν και οι μεγάλοι μουσικοί τις αμήχανες στιγμές τους

Η λονδρέζικη μέρα της Ζακλίν ντι Πρε στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ εν έτει 1968 έκρυβε μια άχαρη πτυχή που την απαθανάτισε η κινηματογράφηση του κονσέρτου για τσέλο του Ντβόρζακ. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ψυχρού πολέμου, μόλις λίγες μέρες μετά την εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Τσεχοσλοβακία και η διεθνής κοινή γνώμη είναι ανάστατη.

Ο Ντάνιελ Μπαρεμπόιμ και η Ζακλίν ντι Πρε αποφασίζουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον χειμαζόμενο τσεχοσλοβακικό λαό διοργανώνοντας ένα ρεσιτάλ στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Η Ζακλίν ερμηνεύει ως σολίστρια το κονσέρτο για τσέλο και ο Μπαρεμπόιμ διευθύνει την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου. Οργή και ένταση στην ατμόσφαιρα. Η Ζακλίν ντι Πρε έχει μια στάση σχεδόν πολεμική πάνω από το όργανό της και το παίξιμό της επιθετικό, σχεδόν άγριο, οδηγεί σε μια στιγμή αμηχανίας από το σπάσιμο μιας χορδής στο 29:40 του βίντεο.

Στη συνέχεια η χορδή αντικαθίσταται και το κονσέρτο συνεχίζεται από το σημείο που διακόπηκε. Ωστόσο αυτή η σπασμένη χορδή έχει την σημειολογία της, παραπέμποντας σε μια βίαιη απώλεια της ελπίδας για ένα σταθερά ειρηνικό κόσμο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλοι καλλιτέχνες όπως η Ζακλίν ντι Πρε επηρεάζονται τόσο από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από την προσωπική τους αντίδραση στην επικαιρότητα.