Ο Βλαντιμίρ Γκόροβιτς στον Λευκό Οίκο

Όταν η τέχνη επιβάλλεται στην εξουσία.

Ο Βλαντιμίρ Γκόροβιτς στον Λευκό Οίκο

Στις 26 Φεβρουαρίου 1978 ο Βλαντιμίρ Γκόροβιτς πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για να δώσει ένα ρεσιτάλ ενώπιον ενός ακροατηρίου 300 ανθρώπων. Ήταν φυσικά προσκεκλημένος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος υπήρξε θαυμαστής του από τα χρόνια που υπηρετούσε ως ανθυπασπιστής στη Ναυτική Ακαδημία.

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε την αγάπη του για την κλασική μουσική και τη μανία του να ξοδεύει τα χρήματά του αγοράζοντας δίσκους, πολλοί από τους οποίους περιείχαν την μαγεία και το αστείρευτο ταλέντο του Γκόροβιτς, που γοήτευε με τις «λαμπρές εκτελέσεις του και την αβίαστη εκφραστικότητά του». Η πρόσκληση σηματοδοτούσε τα πενήντα χρόνια του σπουδαίου πιανίστα από το ντεμπούτο του στην Αμερική.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκόροβιτς έπαιζε στον Λευκό Οίκο. Το 1931 προσκεκλημένος του προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ είχε μπει ξανά στα άδυτα της πλανητικής ηγεμονίας, φέρνοντας μαζί τον αέρα της υψηλής τέχνης του.

Ο Γκόροβιτς ξεκίνησε παίζοντας τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέχισε ερμηνεύοντας τη σονάτα αρ. 2 του Σοπέν, αλλά με μια έκδηλη νευρικότητα που υποχώρησε με την ώρα αφήνοντας σιγά-σιγά το ταλέντο του μεγάλου πιανίστα να ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο.

Στη δεξίωση που ακολούθησε μετά το κονσέρτο του 1978 ο πρόεδρος Κάρτερ αποκάλυψε ότι είχε προσκαλέσει και νωρίτερα τον Γκόροβιτς αλλά ο ρωσικής καταγωγής πιανίστας εξέφρασε την επιθυμία του να περιμένουν προκειμένου να συμπληρωθούν τα πενήντα χρόνια από την πρώτη παρουσία του επί Αμερικανικού εδάφους.

Στις 27 Φεβρουαρίου οι Times της Νέας Υόρκης φιλοξένησαν στο πρωτοσέλιδό τους την ιστορική αυτή στιγμή.

Horowitz Plays for Carter - The New York Times