Σεζάρ Φρανκ: Ένας σπουδαίος δάσκαλος με καταραμένους μαθητές

Ο βελγικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης που άφησε τη σφραγίδα του στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ήταν σπουδαίος μουσικοδιδάσκαλος, αλλά οι μαθητές του αποδείχθηκαν εξαιρετικά άτυχοι. 

Σεζάρ Φρανκ: Ένας σπουδαίος δάσκαλος με καταραμένους μαθητές

Ο Σεζάρ Φρανκ ήταν μια μουσική ιδιοφυία καταπιεσμένη από την πατρική παρεμβατικότητα με αποτέλεσμα να αφοσιωθεί περισσότερο στον ρόλο του μουσικοδιδασκάλου παρά του δημιουργού. Το 1872, σε ηλικία 50 ετών αναγορεύτηκε καθηγητής στο Ωδείο του Παρισιού, αφού πρώτα όμως πήρε τη γαλλική υπηκοότητα. Στα χέρια του ανθρώδηκαν μουσικά συνθέτες που θα μπορούσαν να είχαν αφήσει εποχή, αν σε καθέναν από αυτούς με εξαίρεση τον Βενσάν ντ' Εντύ δεν τύχαιναν οι μεγαλύτερες ατυχίες του κόσμου.

Όμως κάποιες μουσικές ιδιοφυίες όπως ο Αλέξης ντε Καστιγιόν, ο Γκιγιώμ Λεκέ, ο Σοσσόν και ο Σαρλ Μπροντ θερίστηκαν σχετικά νωρίς από τον θάνατο, ενώ ο Ανρύ Ντυπάρκ είδε την καριέρα του να καταστρέφεται πρόωρα. Ο μόνος που διέφυγε αυτή την κατάρα του Ωδείου ήταν ο Βενσάν ντ' Εντύ που στην ογδοντάχρονη ζωή του βρήκε την ηρεμία και τη συγκέντρωση που χρειαζόταν για να ξεδιπλώσει το δημιουργικό του ταμπεραμέντο.

Εξίσου «τυχερός» στάθηκε επίσης και ο γνωστός μας Κλοντ Ντεμπυσσύ, που σύχναζε για ένα μικρό διάστημα στην τάξη του Σεζάρ Φρανκ αλλά δεν άντεξε την αυστηρή αρχιτεκτονική του αυτοσχεδιασμού και τις συνεχείς μετατροπίες και αρνήθηκε να υποταγεί στον φορμαλισμό. Το έβαλε λοιπόν στα πόδια και δεν ξαναφάνηκε ποτέ στα μαθήματα του δασκάλου. Κι έτσι «σώθηκε»...