Οι Fuzztones στο «Κύτταρο»

Σε μία μοναδική συναυλία στις 24/11 οι Fuzztones στο «Κύτταρο»

Οι Fuzztones στο «Κύτταρο»

Οι Fuzztones, η μυθική μπάντα που συνδέθηκε με την αναβίωση του garage/ psych ήχου και αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα εμφανιστεί στις 24 Νοεμβρίου στο Κύτταρο στην Αθήνα.

Ο Rudi Protrudi, ο "αιώνιος teenager", έρχεται για μια συναυλία που στα σίγουρα θα εξελιχθεί σε ροκ εν ρολ πάρτι. Το όνομα του Rudi Protrudi είναι Glen Allen Dalpis και ο παππούς του ήταν Έλληνας. Το Rudi δεν είναι παρά μια παραφθορά του Ευγένιος που έγινε Αγένιος. Γεννήθηκε στη Washington, D.C. αλλά μεγάλωσε στο Camp Hill της Pennsylvania. Όταν ήταν 12 ετών, είδε τους Beatles στο "The Ed Sullivan Show", και πλέον το rock & roll έγινε η εμμονή του. Στα 14 έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, τους King Arthur's Quart και αργότερα τους Rigor Mortis. Σε κανένα δεν τραγουδούσε. Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασε ο Rudi στα 13 του ήταν το "Go" του Bo - The Originator - Didley (το δεύτερο άλμπουμ του Bo).

Ο Rudi κάθε Σαββατοκύριακο έκανε ωτοστόπ και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να βλέπει μπάντες – έτσι είδε την Patti Smith, τους New York Dolls, την Wayne County, τους Dictators, κ.λπ. - στο CBGB, στο Max's Kansas City και σε όλες τις σκηνές του Greenwich Village. Ονειρευόταν να φτιάξει μία μπάντα που θα συνδυάζει το punk με το catchy και upbeat στυλ της bubblegum των 60s. Ο τραγουδιστής, Victor Poison -Tete έφερε την κοπέλα του, την Carol Krautheim που έπαιζε πιάνο για να κάνει backing vocals – εκείνη πείστηκε από τον Rudi να αλλάξει το πιάνο σε organ και μαζί ξεκίνησαν να γράφουν κομμάτια. Άλλαξε και το όνομά της σε Deb O' Nair και έφερε και έναν ντράμερ που ήξερε από το γυμνάσιο. Ο Rudi έβαλε αγγελία ότι έψαχνε έναν "retro rocker" μπασίστα, έκαναν οντισιόν την ίδια μέρα και βρήκαν κάποιον. Όλοι ήταν πρόθυμοι να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη. Είπαν το ναι, και οι Tina Peel γεννήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκαν στο Lower East Side – στο Alphabet City για την ακρίβεια - το πιο επικίνδυνο μέρος του Greenwich Village και ολόκληρης της Νέας Υόρκης εκείνη την εποχή. Οι Tina Peel ήταν το πρώτο γκρουπ που ο Rudi ήταν frontman.

Κάποια στιγμή, ο Rudi και η Deb O' Nair ήθελαν να σχηματίσουν μια ψυχεδελική rock μπάντα για να ανοίγουν τις συναυλίες των Peel. Τότε με τους Peel μπορεί να έβγαζαν και 1000 δολάρια σε κάθε τους εμφάνιση. Ονόμασαν το συγκρότημα The Fabulous Fuzztones και καθώς η ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη τους εμφάνιση ήταν αποθεωτική, ο Portnoy διέλυσε αμέσως τους Tina Peel, πέταξε το fabulous και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους Fuzztones.

Στο ορίτζιναλ line up, οι Fuzztones ήταν 4: Randy Pratt (μπάσο, φωνητικά), Michael Phillips (ντραμς), Deb O'Nair (farfisa), Rudi Protrudi, (φωνή, κιθάρα). Μετά προστέθηκε ένας ακόμα κιθαρίστας, ο Elan Portnoy και ο Michael "The Golem" Jay πήρε τη θέση του Pratt στο μπάσο. Το 1984 ο Ira Elliot αντικατέστησε τον Michael Phillips και έβγαλαν το πρώτο τους single, "Bad News Travels Fast". Αυτό το line up ένα χρόνο αργότερα θα έβγαζε το Lysergic Emanations.

Ο Rudi κυκλοφόρησε το 1993 το άλμπουμ, Songs We Taught the Fuzztones, μια συλλογή από πρωτότυπες εκδοχές τραγουδιών που έγιναν διάσημα από τους Fuzztones.


Στην αρχή οι Fuzztones έπαιζαν διασκευές κλασικών κομματιών που το κοινό δεν γνώριζε και νόμιζε πως ήταν δικά τους τραγούδια. Πήρε αρκετά χρόνια στον Rudi να πείσει όλους τους καλλιτέχνες – θρύλους που θαύμαζε, να διασκευάσουν τραγούδια της δικής του μπάντας. Έτσι το 2013 κυκλοφόρησε το, In Fuzz we Trust όπου πάνω από 15 θρυλικές garage και psych μπάντες των '60s, παίζουν διασκευές στα κομμάτια των Fuzztones. Στο άλμπουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Sky Saxon, Electric Prunes, Pretty Things, Sean Bonniwell, Strawberry Alarm Clock, Μonks, Shadows of Knight, Arthur Lee, Craig Moore, Davie Allan, Vanilla Fudge και πολλοί άλλοι!


Το 2005 σηματοδότησε την 25η επέτειο των Fuzztones. Στη διπλή συλλογή που κυκλοφόρησε "Fuzztones Illegitimate Spawn", 42 μπάντες από το Περού μέχρι την Αυστραλία, ερμηνεύουν κλασικά Fuzztones κομμάτια, η κάθε μία με το δικό της μοναδικό και προσωπικό στυλ.

Οι Fuzztones δεν έχουν περιοδεύσει ποτέ στην Αμερική – κάποτε γύρω στο 2009 είχαν κλείσει συναυλίες στην Ανατολική και τη Δυτική ακτή αλλά καμία στις ενδιάμεσες πολιτείες – και έτσι θα έπρεπε να οδηγήσουν με ένα βαν από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη και τελικά δεν το αποφάσισαν. Έπαιξαν μόνο στο Ink-N-Iron Festival στην Καλιφόρνια και έκτοτε δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ ξανά να παίξουν στην Αμερική.

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση έως και 10 Νοεμβρίου: 25€ | Από 11/11 έως 23/11: 28€ | Tην ημέρα της συναυλίας: 30€