Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι. Πολύτιμες μνήμες από την Κερασία Σαμαρά

Οκτώ παραστάσεις στο Θέατρο Ροές που προσφέρουν μια σύγχρονη ματιά σε μια μεγάλη στιγμή της φυλής μας.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι. Πολύτιμες μνήμες από την Κερασία Σαμαρά

ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 20,21 Νοεμβρίου, 11,12 Δεκεμβρίου, 1,2,3,4 Ιανουαρίου 2024.

Στο Θέατρο Ροές ανοίγει ένας μουσικός διάλογος. Η Κερασία Σαμαρά και η μπάντα του Τάκη Μπαρμπέρη συναντιούνται στη σκιά της Ιστορίας και μιας γυναίκας που σχήμα και φως στην λαϊκή μουσική μας παράδοση φτάνοντάς την μέχρι το Νέο Κόσμο.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι του Νίκου Σταματιάδη είναι ένα κείμενο πάνω στην ζωή της θρυλικής Μαρίκας Παπαγκίκα που έλαμψε πολύ πριν από τους μεγάλους εγχώριους μύθους της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής. Η πρωθιέρεια του ελληνικού τραγουδιού στον 20ο αιώνα, η εμβληματική τραγουδίστρια των καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυκύμαντης ζωής της, στην Κω, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος στην Νέα Υόρκη, όπου μεγαλουργεί, οργώνοντας όλη την Αμερική και διαδίδοντας τον μελωδικό κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Υπηρετεί όλα τα είδη της μουσικής: δημοτικό, μικρασιάτικο, ρεμπέτικο, οπερέτα. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδίκό τσιμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, ανοίγουν το 1923 στη Νέα Υόρκη το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA'S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Στο κραχ του '29 υποχρεώνονται να κλείσουν το καφωδείο MARIKA'S και η Μαρίκα αποσύρεται σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

Η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται ζωντανά στην παράσταση από την Κερασία Σαμαρά είναι μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη. Η jazz μπάντα θα αποδώσει, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή διάλογο ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα κσι στους μουσικούς, μέσα από την αφήγηση και τα τραγούδια. Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη και η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Η παραγωγή είναι της εταιρείας