Σόνα Ζόμπαρτε - Όλη η μαγεία της Δυτικής Αφρικής

Προικισμένη μουσικός η Σόνα Ζόμπαρτε  μπήκε στη  διεθνή μουσική σκηνή με τη δύναμη της Αφρικανικής μουσικής παράδοσης

Σόνα Ζόμπαρτε - Όλη η μαγεία της Δυτικής Αφρικής

Γεννημένη το 1983 στην Γκάμπια στους κόλπους μιας παλιάς μουσικής οικογένειας η πληθωρική Σόνα Ζόμπαρτε αναγνωρίζεται σήμερα ως βιρτουόζος της Κόρα. Μουσικό όργανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Δυτική Αφρική η Κόρα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λαούτου και της άρπας.

Η Ζόμπαρτε φρόντισε σε όλη την μέχρι τώρα σταδιοδρομία της να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια οικογενειακή μουσική παράδοση με τα σύγχρονα ρεύματα υιοθετώντας ένα στυλ που διακρίνεται τόσο για την πρωτοτυπία όσο και για τον δυναμισμό του. Οι μελωδίες της ξεχειλίζουν από τους χυμούς της αφρικανικής μουσικής και η φωνή της αγγίζει με τρόπο αβίαστο και ισορροπημένο την οικουμενική διάσταση του τραγουδιού.

Η παρουσία της επιβάλλεται με μια αφηγηματική διάσταση που αναδεικνύει την παραγνωρισμένη πολιτιστική κληρονομιά της Δυτικής Αφρικής. Αξιοποιώντας δεξιοτεχνικά τις δυνατότητες που προσφέρει η Κόρα, εμπλουτίζοντας τις νότες της μουσικής της με το απαλό βιμπράτο της φωνής της μας ταξιδεύει στην γεωγραφία της πρωτόγονης ψυχής απαλλαγμένης από κάθε νοθευμένο στοιχείο.