Elvira de Hidalgo, Ο φύλακας άγγελος της Μαρία Κάλλας

«Τέτοια φωνή δεν θα ξανακούσετε», έλεγε με πάθος η γνωστή άγνωστη δασκάλα της Μαρίας Κάλλας, η οποία τη δίδαξε φωνητική και έμελλε να γίνει ο φύλακας άγγελός της. Η Μάγδα Μαυρογιάννη, ως Elvira de Hidalgo, θα διηγηθεί αυτή τη μοναδική σχέση.

Elvira de Hidalgo, Ο φύλακας άγγελος της Μαρία Κάλλας

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ | Κύκλος Μαρία Κάλλας … στο ντιβάνι,

Ημερομηνία/Ώρα
12/10/2023
20:30 - 22:30

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ένα φυτώριο νέων τραγουδιστών θα συμμετάσχουν στο αναλόγιο με τη συνοδεία πιάνου του Δημήτρη Γιάκα.

Ιδέα, συγγραφή κειμένου, αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη

Τραγουδιστές: Βιβή Συκιώτη, Άννυ Φασσέα, Νεφέλη Κωτσέλη, Αντώνης Κορδοπάτης

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ: Το τραγούδι της Κυρά–Φροσύνης

Άννυ Φασσέα

OTTORINO RESPIGHI: Nebbie

Αντώνης Κορδοπάτης

GIOACCHINO ROSSINI: L’invito

Βιβή Συκιώτη

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ: Η Γριά-Ζωή

Νεφέλη Κωτσέλη

GIUSEPPE VERDI: LA TRAVIATA – E grave il sagrifizio…dite alla giovine…

Άννυ Φασσέα – Αντώνης Κορδοπάτης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΕΛΕΤ: Μπαλλάτα

Βιβή Συκιώτη

GIUSEPPE VERDI: Non t’accostare all’urna …

Νεφέλη Κωτσέλη

CLAUDE DEBUSSY: Nuit d’étoiles …

Άννυ Φασσέα

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ: Ο Γερω–Δήμος

Αντώνης Κορδοπάτης

GIOACCHINO ROSSINI: STABAT MATER – Quis est homo …

Βιβή Συκιώτη – Νεφέλη Κωτσέλη

CHARLES GOUNOD: ROMÉO ET JULIETTE – Je veux vivre …

Άννυ Φασσέα

GIOACCHINO ROSSINI: Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ – Largo al Factotum…

Αντώνης Κορδοπάτης

GIUSEPPE VERDI: IL TROVATORE – Stride la vampa …

Νεφέλη Κωτσέλη

GIACOMO PUCCINI: LA BOHEME – Quando me’n vo’ …

DOMENICO CIMAROSA: IL MATRIMONIO SEGRETO– Sento in petto…

Άννυ Φασσέα – Βιβή Συκιώτη – Νεφέλη Κωτσέλη– Αντώνης Κορδοπάτης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μάγδα Μαυρογιάννη

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on a pas eu». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.

Δημήτρης Γιάκας

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano. Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιβή Συκιώτη

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας με καθηγητή τον Γιάννη Φίλια (δίπλωμα με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο, 2019) και μελοδραματική με καθηγήτρια τη Μαριάννα Κάλμπαρη στο Ωδείο Αθηνών, ενώ είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Μπάρμπαρα Φρίττολι, Μαρτσίν Χαμπέλα, Χριστίνα Πουλίτση, Δημήτρη Καβράκο, Τάση Χριστογιαννόπουλο, ενώ συνεχίζει να μελετά με τον Νίκο Συρόπουλο. Υπήρξε μέλος του προγράμματος «Οι νέοι της όπερας» της ΕΛΣ (2019/20, Οι γάμοι του Φίγκαρο), ενώ συμμετείχε στις παραστάσεις της ΕΛΣ Europeras 1 & 2, Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, Τα μαγικά μαξιλάρια. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε έργα όπως Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, Γκλόρια του Βιβάλντι, Καντάτα BWV 4 του Μπαχ, ενώ συμμετείχε ως μέλος του χορού στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Άννυ Φασσέα

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Ελλάδα και Σκωτία. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Athenaeum στην τάξη της Χριστίνα Γιαννακοπούλου αποφοιτώντας με δίπλωμα, άριστα παμψηφεί και ά βραβείο, το 2017. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές της, φοίτησε στο ΤΕΙ Αθηνών, στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, όπου αποφοίτησε το 2015. Τον Μάρτιο του 2019 έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή στον ρόλο της Μπαρμπαρίνα στην όπερα «Οι γάμοι του Φίγγαρο». Την καλλιτεχνική περίοδο 2017/2018 έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι νέοι της όπερας» της ΕΛΣ όπου και συμμετείχε στις παραγωγές «Idomeneo» και «Suor Angelica» / «Il Tabarro», ενώ την περίοδο 2016/2017 συμμετείχε ως έκτακτη χορωδός σε παραγωγές της ΕΛΣ. Το 2018 έλαβε μέρος στην Opera Cantata «Raven revisited» του Κωστή Κριτσωτάκη και το 2017 ερμήνευσε τον ρόλο της Nora στην όπερα «Riders to the Sea» στο Φεστιβάλ Χόρτου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Δημήτρη Καβράκο, Άρη Χρυστοφέλλη, Χρήστο Μαρίνο, Ειρήνη Τσιρακίδου κ.α. καθώς και στο Royal Conservatoire of Scotland. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές παραστάσεις όπερας για παιδιά, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα (Χόρτου, Κεφαλλονιάς, Μεσογειακό Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας, Ηρακλείου Κρήτης) ως σολίστ και σε σύνολα.

Νεφέλη Κωτσέλη

Μεσόφωνος, έλαβε δίπλωμα πιάνου, πτυχίο αρμονίας και δίπλωμα μονωδίας με άριστα και πρώτο βραβείο από το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου. Παράλληλα σπούδασε φιλολογία (ΕΚΠΑ). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης με τους Γκαμπριέλε Λέχνερ και Άντον Σάρινγκερ (λιντ / ορατόριο). Σημαντικό ρόλο στη μουσική και τεχνική της διαμόρφωση έπαιξαν οι Ιουλία Τρούσσα και Δημήτρης Καβράκος, με τον οποίο μελετά μέχρι σήμερα. Έχει εμφανιστεί σε ρόλους όπως Σέξτος (Η μεγαλοψυχία του Τίτου), Μερσέντες (Κάρμεν), Κορνηλία (Ο Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο) και Σαρλότ (Βέρθερος). Το 2021 πρωτοεμφανίστηκε στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Βιέννης (2η Συμφωνία Μάλερ). Έχει τραγουδήσει σε Ρέκβιεμ Μότσαρτ και Βέρντι, 9η Συμφωνία Μπετόβεν, Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο Μπαχ, Μεσσία Χαίντελ καθώς και στη συμφωνία Σημαίες προσευχής του Βιτζάι Ουπαντγιάγια με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Κίνας (Μέγαρο Μουσικής Πεκίνου). Έχει συνεργαστεί με τον Μιχάλη Οικονόμου και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (Ρέκβιεμ Μότσαρτ), καθώς και με το σύνολο εγχόρδων L’anima (Στάμπατ Μάτερ Περγκολέζι).

Αντώνης Κορδοπάτης

Γεννήθηκε το 1998 στην Αθηνα. Στα 16 του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του κλασικού τραγουδιού με την καθηγήτρια μονωδίας κα. Μελισσίδη Ελένη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την κα. Μελισσίδη στο ωδείο Kodaly στην Αθήνα, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα με τον διακεκριμένο βαθύφωνο της Metropolitan Opera of New York κ. Δημήτρη Καβράκο. Η συμβουλή και η συμβολή του μεγάλου βαθύφωνου κ. Δημήτρη Καβράκου στην μελέτη του κλασικού τραγουδιού υπήρξε για εκείνον καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση του να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Τον Ιανουάριο του 2018 επιλέχτηκε από τον κ. Δημήτρη Καβράκο να συμμετάσχει σε γκαλά όπερας στα Τρίκαλα και να τραγουδήσει ανάμεσα σε καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες με την ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχάλη Οικονόμου. Το 2019 συμμετείχε σε masterclass του κ. Δημήτρη Καβράκου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεωρητικών με την Σοφία Ταμβακοπούλου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά με τον γνωστό σύγχρονο συνθέτη Ηλία Νικολαΐδη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού πιάνου με την καθηγήτρια Ειρήνη Δαρζέντα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής με τον Δημήτρη Ήμμελο ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες πολιτιστικών κέντρων και δήμων της Αθηνάς, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του masterclass του κ. Δημήτρη Καβράκου. Τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ‘Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ’ γραμμένη από τον Κορνήλιο Σελαμσή, καθώς και σε συναυλίες με γνωστές ορχήστρες όπως η Φιλαρμόνια κ.α.