Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από το Μέγαρο Μουσικής

Το αφιέρωμα το «έστησε» ο ίδιος πριν «φύγει».

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από το Μέγαρο Μουσικής

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο στιχουργό, ποιητή και πεζογράφο στις 26, 27 και 29 Οκτωβρίου.

Στην σκηνή θα βρεθούν δύο ορχήστρες. Η μία θα είναι κλασική για να καλύψει τις ανάγκες της παράστασης και η δεύτερη «λαϊκή» για να συνοδεύσει τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το έργο «Νοητός λύκος» ένα βιογραφικό κείμενο του Συριανού στιχουργού,που μελοποίησε ο Γιώργος Ανδρέου σε μουσικό δράμα. Μέσα σε αυτό αναφέρεται η διαδρομή του Ελευθερίου μέχρι την μέρα που «έφυγε» για να βρει την μητέρα του.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα: «Είναι ανυπόφορο για μένα το κενό, θα αργήσω να το ξεπεράσω.Είμαι συντετριμμένος.» τόνισε ο Νταλάρας και πρόσθεσε πώς είναι έτοιμος να τραγουδήσει όλες τις αγαπημένες επιτυχίες του Μάνου Ελευθερίου, αλλά και τραγούδια του που ακούστηκαν λιγότερο.

Με τη σειρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Μίλτος Λογιάδης είπε:«Θα ήταν μία τιμητική βραδιά και την ετοιμάζαμε μαζί του όταν ο Μάνος Ελευθερίου ήταν παρών»

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στη Σύρο (12 Μαρτίου 1938). Ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2005) για τον Καιρό των χρυσανθέμων, και για το σύνολο του έργου του (2013) από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου/ Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Φριντζήλα

- Ο νοητός λύκος (Μ. Ελευθερίου - Γ. Ανδρέου)
Πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση - Έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου.
Θεατρική προσαρμογή-Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδρέου

- Σταθμοί στα ωραιότερα τραγούδια του
Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, με ερμηνεία σημαντικών τραγουδιών του ελληνισμού, σε δικούς του στίχους.
Με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μάρθα Φριντζήλα,
τον Γιάννο Περλέγκα (αφηγητής) και λαϊκή ορχήστρα 12 μουσικών

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα