Ζινέτ Νεβέ, η «βασίλισσα του βιολιού» που έφυγε νωρίς

Ο τραγικός θάνατος της Ζινέτ Νεβέ σε αεροπορικό δυστύχημα στέρησε από τον κόσμο μια πραγματική «βασίλισσα».

Ζινέτ Νεβέ, η «βασίλισσα του βιολιού» που έφυγε νωρίς

Η Ζινέτ Νεβέ ήταν αδιαφιλονίκητα ένας ηγεμόνας του βιολιού. Και υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τη μουσική ο πρόωρος θάνατός της. Η προικισμένη αυτή μουσικός αποχαιρέτησε τον κόσμο στην ηλικία των τριάντα ετών ως ένα από τα θύματα υπερατλαντικού αεροπορικού δυστυχήματος.

Η Ζινέτ Νεβέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1919, στους κόλπους μιας μουσικής οικογένειας. Η μητέρα της υπήρξε η πρώτη της δασκάλα. Ο αδερφός της Ζαν Πολ εξελίχθηκε σε μόνιμο συνοδό της στο πιάνο. Πριν ακόμα κλείσει τα δέκα είχε εξελιχθεί σε δεινότατη μουσικό. Στη Βιέννη είχε γράψει κάποιος κριτικός: «Αν κλείσεις τα μάτια σου, νομίζεις πως ακούς τον ήχο βιολιού που παίζει με το στιβαρό του χέρι ένας άντρας, κι όχι ένα κοριτσόπουλο ντυμένο στα λευκά». Στη σύντομη ζωή της ανέβηκε πολύ γρήγορα την κλίμακα της δόξας, εντυπωσιάζοντας κοινό και μουσικοκριτικούς. Υπήρξαν διάσημοι μουσικοί που θέλησαν να τη διδάξουν δωρεάν και μουσικοί ιμπρεσάριοι που έστρωσαν το χαλί μιας λαμπρής σταδιοδρομίας με τουρνέ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Η καριέρα της Νεβέ διακόπηκε μόνο στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι ηχογραφήσεις της σε έργα του Ραβέλ, Ντεμπυσύ, Μπραμς και Ερνέστ Σοσόν παραμένουν κλασικές και αξεπέραστες.

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα έλαβε χώρα καθ' οδόν προς την Αμερική. Η Ζινέτ με τον αδερφό της επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο της Air France που συνετρίβη σε βουνό, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάντα Μαρία στις Αζόρες. Κάποιοι μπέρδεψαν τη σορό της με τη σορό ενός άλλου θύματος, παρανόηση που ευτυχώς έλυσε ο κουνιάδος της κι έτσι σήμερα η Ζινέτ αναπαύεται δίπλα στον Σοπέν στο Père Lachaise Cemetery.

Το βιολί της κατασκευασμένο από τον Ομομπόνο Στραντιβάρι το 1770 χάθηκε στα χαλάσματα του αεροπλάνου.