Φριτς Κράισλερ - Ο περίφημος βιολιστής που ξεγελούσε τους κριτικούς

Δεν είναι πολλοί αυτοί που τίμησαν το βιολί με τη δεξιοτεχνία τους όσο ο Φριτς Κράισλερ.

Φριτς Κράισλερ - Ο περίφημος βιολιστής που ξεγελούσε τους κριτικούς

Ο Φριτς Κράισλερ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους βιολιστές όλων των εποχών. Άφησε εποχή με τη γλυκύτητα και την εκφραστικότητα που είχε το παίξιμό του. Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1875, ο πατέρας του ήταν γιατρός και οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στα ωδεία της Βιέννης και του Παρισιού και στα δώδεκά του χρόνια κέρδισε το «Μεγάλο Μουσικό βραβείο της Ρώμης» υποσκελίζοντας τους συναγωνιζόμενούς του που ήταν από 20 χρονών και πάνω.

Όταν προσπάθησε να μπει στη Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης αλλά απορρίφθηκε, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μουσική και να ακολουθήσει στρατιωτική σταδιοδρομία. Σύντομα όμως επέστρεψε στο βιολί και μόνο στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου ξαναβρέθηκε για λίγο στο στρατό αλλά τραυματίστηκε γρήγορα και αποστρατεύτηκε ευδοκίμως.

Έκτοτε η ζωή του ήταν ένα συνεχές πηγαινέλα στις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκε τελικά λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Κράισλερ ήταν και αξιόλογος συνθέτης. Το παράδοξο είναι ότι μερικές από τις συνθέσεις του μιμούνται το ύφος άλλων συνθετών και αποδόθηκαν πράγματι αρχικώς σε προγενέστερους, κλασικούς συνθέτες, όπως στους Γκαετάνο Πουνιάνι, Τζουζέπε Ταρτίνι και Αντόνιο Βιβάλντι. Στη συνέχεια, το 1935, ο Κράισλερ απεκάλυψε ότι εκείνος είχε γράψει τη μουσική. Στις διαμαρτυρίες των κριτικών, απάντησε ότι ήδη είχαν κρίνει τις συνθέσεις επάξιες: «Το όνομα αλλάζει, η αξία παραμένει», δήλωσε.