Η Κιμ Γκόρντον στην Τεχνόπολη

Την Τρίτη 4/7 η συναυλία της Κιμ Γκόρντον στην Τεχνόπολη

Η Κιμ Γκόρντον στην Τεχνόπολη

Στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα εμφανιστεί, την Τρίτη 4 Ιουλίου, η πολυδιάστατη καλλιτέχνιδα Κιμ Γκόρντον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.

Η Κιμ Γκόρντον υπήρξε ιδρυτικό και ηγετικό μέλος των θρυλικών Sonic Youth (στους οποίους τραγουδούσε, έγραφε στίχους, έπαιζε μπάσο και κιθάρα) και σύντροφος επί 27 χρόνια του τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Θάρστον Μουρ.

Η παρουσία της Κιμ Γκόρντον στους Sonic Youth ήταν κάτι που, αναμφίβολα, τους έκανε να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες «ανδροκρατούμενες» μπάντες και να συγκαταλέγονται στα επιδραστικότερα συγκροτήματα της εποχής τους. Πέρα όμως από τη μουσική, η ίδια, ήδη από την ίδρυση των Sonic Youth το 1981 στη Νέα Υόρκη, καταπιάνεται με τα εικαστικά, τη συγγραφή, τη μόδα, τον κινηματογράφο και τον φεμινισμό.

Οι Sonic Youth

Μουσικά, οι Sonic Youth πάντρεψαν το noise rock με το alternative και έθεσαν τις βάσεις για τη γέννηση του grunge. Αποτελέσαν μάλιστα μια από τις κύριες επιρροές των Nirvana, η εκτόξευση και μουσική επανάσταση των οποίων συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τη δική τους φήμη. Ειδικότερα, στη δεκαετία του ’80 το γκρουπ απέκτησε μεγάλο underground κοινό, ενώ γνώρισε mainstream επιτυχία στα ’90s και στα ’00s.

Να σημειώσουμε ότι οι Sonic Youth ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους το 2011, ύστερα από την κυκλοφορία 22 άλμπουμ. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Ιούλιο του 1998, στο πλαίσιο του Rockwave Festival, στην παραλία της Φρεαττύδας.

Η solo καριέρα της Κιμ Γκόρντον

Όπως αναφέρθηκε, η Κιμ Γκόρντον, πέρα από τη μουσική, ασχολείται και με τα εικαστικά, τη συγγραφή, τη μόδα, τον κινηματογράφο και τον φεμινισμό. Η πορεία της δηλαδή περιλαμβάνει πολλές συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες. Το 1993 σχημάτισε με την Julia Cafritz τις Free Kitten. Το 2013 ξεκίνησε το project Body/Head με τον κιθαρίστα Bill Nace. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν έχει τίτλο «Coming Apart», ενώ λίγα χρόνια αργότερα έπαιξε με τον Χοακίν Φίνιξ στην ταινία του Γκας Βαν Σαντ «Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot».

Το 2015 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Girl In A Band», η οποία έγινε best seller. Εκεί η Gordon αφηγείται την ιστορία της, καταγράφοντας ολόκληρη τη διαδρομή της και τη μεταμόρφωσή της από το μικρό, μεσοαστικό κορίτσι, στη δυναμική γυναίκα με την πρωτοποριακή εικόνα στη μουσική σκηνή, όπως επίσης τον γάμο της με τον Moore και τη μητρότητα.

Ξεχωριστή, δυναμική προσωπικότητα, αλλά και ένας άνθρωπος με έντονες κοινωνικές ανησυχίες που ξεπέρασε άφοβα τα κοινωνικά στερεότυπα, μετατράπηκε σε σύμβολο της pop culture, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη «φασαρία». Έδειχνε δηλαδή πάντα προσγειωμένη και ότι υιοθετούσε χαμηλούς τόνους.

Το 2019 η Γκόρντον κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, με τίτλο «No Home Record», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ντοκιμαντέρ της Σαντάλ Ακερμάν «No Home Movie». Η κυκλοφορία αυτή συνέπεσε μάλιστα με την παρουσίαση δύο εικαστικών εκθέσεών της, σε Δουβλίνο και Πίτσμπουργκ, μια κίνηση που αποκαλύπτει την πολύπλευρη καλλιτεχνική της φύση. Πράγματι, η Κιμ Γκόρντον θεωρούσε τον εαυτό της περισσότερο εικαστικό παρά μουσικό.

Οι στίχοι των τραγουδιών της καυτηριάζουν τον μισογυνισμό στα μέσα ενημέρωσης, την αντίληψη που προωθούσαν για το σώμα, αλλά και το -τόσο επίκαιρο- ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που λάμβαναν χώρα στη μουσική βιομηχανία.

Οι ιδέες, το μουσικό στυλ και η στάση ζωής της Κιμ Γκόρντον είναι σαφώς συνδεδεμένες με την άνθηση του φεμινιστικού κινήματος και τις αξίες της διαφορετικότητας και της ατομικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της θηλυκότητας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν πρέπει κανείς να τα παρατάει ποτέ.

Σταθερή πολέμια του καταναλωτισμού και των ψευδών αναγκών που δημιουργεί, δήλωνε πως πράγματα που ούτε καν υποψιάζεσαι μπορεί να είναι τέχνη.

Τρίτη 4 Ιουλίου, στις 21:30

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100)

Τιμή εισιτηρίου: Από 35€