Eurovision 2023: Χαμένη στη μετάφραση η ΕΡΤ... (vid)

Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ που προκάλεσε απίστευτα ερωτηματικά.

Eurovision 2023: Χαμένη στη μετάφραση η ΕΡΤ... (vid)

Απορία στους περισσότερους προξένησε το επίσημο δελτίο Τύπου της ΕΡΤ μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας στην Eurovision, όπου ανέφερε: «Η επιλογή της φετινής συμμετοχής μας στη Eurovision προέκυψε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή κοινού και επιτροπής, όπως ακριβώς φέτος θα επιλεγεί άλλωστε και ο νικητής της Eurovision με βάση τους νέους κανονισμούς ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού. Το «What They Say» ήταν το μόνο τραγούδι από τα πέντε υποψήφια το οποίο τόσο η επιτροπή της ΕΡΤ όσο και το κοινό ψήφισαν και οι δύο στη δεύτερη θέση και έτσι, κατά συνέπεια, του έδωσαν το «διαβατήριο» να ταξιδέψει στο Λίβερπουλ».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ, η επιλογή της φετινής ελληνικής συμμετοχής έγινε μεταξύ Π Ε Ν Τ Ε τραγουδιών, από την επιτροπή κοινού και την καλλιτεχνική επιτροπή, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Eurovision και ήταν το Μ Ο Ν Ο από τα υποψήφια Π Ε Ν Τ Ε τραγούδια, που ήταν δεύτερο τόσο στην προτίμηση της επιτροπής κοινού, όσο και στην προτίμηση της επιτροπής της ΕΡΤ.

Ποια ήταν όμως αυτά τα πέντε τραγούδια, αφού όλοι θυμόμαστε πως εφτά τραγούδια ψήφισε η επιτροπή κοινού. Στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ στις 19/1, αναφέρεται πως η καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησε (αφού ήδη είχε γίνει η αξιολόγηση των εφτά τραγουδιών από την επιτροπή κοινού), μόνο τα πέντε πρώτα σε ψήφους υποψήφια τραγούδια, από την 70μελή επιτροπή κοινού.

Πολύ κατανοητά και ξεκάθαρα ως εδώ. Τι συμπεραίνουμε όμως:

  • Για πρώτη φορά η ΕΡΤ επισήμως παραδέχεται, πως δηλαδή η Melissa ήταν η πρώτη του κοινού και ο Victor δεύτερος.
  • Για πρώτη φορά η ΕΡΤ επισήμως παραδέχεται πως το πρώτο στην προτίμηση της επιτροπής ήταν το Shout Out των Καούρη/Μαραγκού και ο Victor δεύτερος.

Τι αποσιωπά ή ξεχνά η ΕΡΤ

Στο σημείο όμως αυτό γεννιούνται πολλά ερωτηματικά. Η επιλογή του Victor Vernicos και του What They Say δεν έγινε στην φάση των πέντε υποψηφίων τραγουδιών, αλλά αφού υπήρξε και μία ακόμη τελική φάση, με τρία μόνο τραγούδια. Τα τραγούδια που στην συνδυαστική βαθμολογία κοινού και κριτικής επιτροπής ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις και μετά τις συνεντεύξεις των τριών καλλιτεχνών και των ομάδων τους στο ραδιομέγαρο.

Για ποιο λόγο λοιπόν ενώ το What They Say και ο Victor Vernicos επιλέχθηκε από μία επιπλέον φάση, στην οποία ήταν ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΝΤΕ και μετά από μία επιπλέον ψηφοφορία της επιτροπής της ΕΡΤ, στην οποία ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΣ, το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ αμέσως μετά τον αποκλεισμό μας από τον τελικό αναφέρει αυτές τις ανακρίβειες;

Πηγή: eurovisionfun.com