Μπαλακέ Σισοκό - Η μουσική δεν έχει σύνορα

Μουσικός από το Μάλι, ο Μπαλακέ Σισοκό είναι δεξιοτέχνης του κορά και μπορεί να σε μαγέψει

Μπαλακέ Σισοκό - Η μουσική  δεν έχει σύνορα

Ο 55χρονος μουσικός Μπαλακέ Σισοκό είναι γιος του σπουδαίου μουσικού Ντζελιμαντί Σισοκό, ο οποίος άφησε την Γκάμπια ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης του Μάλι, για να γίνει εξέχον μέλος της κρατικής ορχήστρας της χώρας. Ο Μπαλακέ αντικατέστησε τον θανόντα πατέρα του, όταν ήταν μόλις 13 χρόνων. Έγινε διάσημος για τη συνεργασία του με έναν άλλο δεξιοτέχνη της κόρα, τον Τουμανί Ντιαμπατέ.

Από την συνεργασία του με τον Ντιαμπατέ προήλθε το άλμπουμ Τομόρα το 2005, ενώ το 2009 ηχογράφησε το Chamber Music με τον κλασικό τσελίστα Βίνσεντ Σεγκάλ. Ο Σεγκάλ ήταν ο παραγωγός κι ενός σόλο άλμπουμ του Σισοκό το 2013.

Το 2020 ο Σισοκό έπεσε θύμα της αμερικανικής καχυποψίας. Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης κι ενώ επέστρεφε στο Παρίσι, έθεσε το πανάκριβο κορά του στη διάθεση των αρχών ασφαλείας. Κατά την άφιξή του στο Παρίσι ανακάλυψε πως το όργανό του είχε διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Ο ατζέντης του μουσικού δήλωσε πως ακόμα και αν τα μέρη του οργάνου παρέμεναν άθικτα ήταν αδύνατο να ξαναβρεί το κορά την αρχική του μορφή. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του νεοϋορκέζικου αεροδρομίου αρνήθηκαν ασφαλώς κάθε ανάμειξη στο ατυχές περιστατικό. The broken Kora affair όπως έγινε γνωστό το επεισόδιο αυτό έδωσε τον τίτλο του στο πιο πρόσφατο άλμπουμ του Σισοκό.