Γκράτσαν Μονκούρ: Ο τρομπονίστας που έβγαινε έξω από τα όρια του οργάνου του

Ο Γκράτσαν Μονκούρ Γ' ήταν μια εξαιρετική περίπτωση avant garde μουσικού της τζαζ.

Γκράτσαν Μονκούρ: Ο τρομπονίστας που έβγαινε έξω από τα όρια του οργάνου του

Γιος μπασίστα ο Γκράτσαν Μονκούρ Γ' γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια με θείο τον περίφημο σαξοφωνίστα Αλ Κούπερ. Γεννημένος το 1937 έζησε όλη την εξέλιξη της τζαζ στην μεταπολεμική εποχή, συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα της μουσικής πρωτοπορίας και άφησε ένα δικό του αποτύπωμα στην μακρά πορεία της αυτοσχεδιαστικής τέχνης.

Η δεξιοτεχνία του στο τρομπόνι αναδεικνύεται όχι μόνο από το γρήγορο φραζάρισμα αλλά και από τους «πειραγμένους» δρόμους τους οποίους επέλεγε στα σόλο του. Ο Μονκούρ σου έδινε συχνά την εντύπωση πως έβρισκε νότες έξω από τα όρια του οργάνου του και είχε μια εκπληκτική άνεση στο να ανεβοκατεβαίνει τις κλίμακες.

Όλα αυτά τα έκανε όμως ακολουθώντας ένα νοητό χάρτη έτσι ώστε ο ακροατής να μην χάνεται και να μην αποπροσανατολίζεται ποτέ. Ένα από τα βασικά προτερήματα του τρομπονίστα Γράτσαν Μονκούρ είναι η τάξη και εντιμότητα ακόμα και στις πιο ακραίες αυτοσχεδιαστικές του αταλασθαλίες. Ο ογκόλιθος αυτός της τζαζ πέθανε πέρσι το καλοκαίρι από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 85 ετών. Η μουσική τού οφείλει πολλά.