«Ο ελληνικός Σούμπερτ» στην Εναλλακτική

Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Άρης Αργύρης θα παρουσιάσει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού με τίτλο «ο ελληνικός Σούμπερτ»

«Ο ελληνικός Σούμπερτ» στην Εναλλακτική

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο «Ο ελληνικός Σούμπερτ» το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στις 20.30.

Σε αυτό το ξεχωριστό ρεσιτάλ από τον Άρη Αργύρη, που έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, συνοδευόμενο από τον πιανίστα Πέτερ Μπόρτφελτ, το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δεκαεπτά από τα συναρπαστικά τραγούδια του σπουδαίου Αυστριακού μουσουργού Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) με θέμα τους θεούς και τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας.

Η λαχτάρα για έναν καλύτερο κόσμο, για αρμονία και ευτυχία στην κοινότητα, για τη χρυσή εποχή ή απλώς για τη Γη της Επαγγελίας είναι βαθιά ανθρώπινη. Σε κάθε εποχή, η επιθυμία αυτή υπήρξε ουσιωδώς διαμορφωτική για τους φιλοσόφους και ηγέτες του καιρού τους.

Τον 19ο αιώνα, σε αναζήτηση υψηλών ιδανικών, το συλλογικό πνεύμα του προϊόντος ευρωπαϊκού Ρομαντισμού στράφηκε με δέος προς την ιστορική περίοδο της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Ποιητές όπως οι Φρήντριχ Σίλλερ και Φρήντριχ Χαίλντερλιν σχεδόν τη μετουσίωσαν με το έργο τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την παράδοση της ανθρωπιστικής παιδείας.

Η σπίθα του θαυμασμού για την αρχαιότητα άναψε επίσης στην ψυχή του μεγάλου Φραντς Σούμπερτ, ιδίως μέσω της φιλίας του με τον Βιεννέζο ποιητή Γιόχαν Μάυρχοφερ, που δραστηριοποιήθηκε ως κλασικιστής και ήταν συνεπώς ειδικός στην ελληνική μυθολογία. Δημιουργήθηκαν έτσι περίπου τριάντα λυρικά και αφηγηματικά τραγούδια, περίπου το ένα εικοστό της γιγάντιας παραγωγής του στο είδος (περί τα εξακόσια τραγούδια), μιας παραγωγής που τον κατατάσσει ανάμεσα στους σπουδαιότερους εκπροσώπους τόσο της φόρμας όσο και της ρομαντικής μουσικής στο σύνολό της. Διάσημα τραγούδια όπως «Οι θεοί της Ελλάδας», «Γανυμήδης» ή ο περίφημος «Άτλας» από τη συλλογή Κύκνειο άσμα φανερώνουν όλη την ιδιοφυΐα του συνθέτη στον χειρισμό του κειμένου και της μορφής, φωτίζοντας παράλληλα τις τραγικότερες και μεγαλοπρεπέστερες όψεις της μουσικής του γλώσσας.

Έχοντας διακριθεί σε πληθώρα οπερατικών ρόλων στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου (Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Σκάλα του Μιλάνου), ο βαρύτονος Άρης Αργύρης επιστρέφει στην ΕΛΣ και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή σε μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με τον λεπτολόγο Γερμανό πιανίστα Πέτερ Μπόρτφελτ και ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την ευαίσθητη και στοχαστική όψη του σημαντικού αυτού ερμηνευτή.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία: 8/4
20:30

Τοποθεσία:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Eισιτήρια:
12€ | 15€ || Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
nationalopera.gr | snfcc.org