Ο άγνωστος πιανίστας Νατ Κινγκ Κόουλ

Το «μαύρο διαμάντι» της μουσικής του 20ου αιώνα, ο αξεπέραστος τραγουδιστής Νατ Κινγκ Κόουλ ήταν πρώτα από όλα ένας σπουδαίος πιανίστας

Ο άγνωστος πιανίστας Νατ Κινγκ Κόουλ

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ διέθετε μια σπάνια φωνή βαρυτόνου με πυκνό χνούδι και εκλεπτυσμένη χροιά. Η φυσική του βραχνάδα στις χαμηλές νότες τον βοηθούσε να σαγηνεύει το κοινό του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συγκρίνουν με τον Φρανκ Σινάτρα, μολονότι οι δυο τραγουδιστές απέχουν τόσο σε επίπεδο ερμηνείας όσο και φωνητικής στόφας.

Η φωνή του Σινάτρα είναι εμφανώς πιο σκληρή χωρίς τα απαλά περάσματα του Κόουλ. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί κατ' ανάγκη μειονέκτημα αλλά και το «μαύρο διαμάντι» σίγουρα διαθέτει τα δικά του δυνατά χαρτιά στο τραγούδι.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως ο Νατ Κινγκ Κόουλ ήταν αρχικά προικισμένος πιανίστας και αυτή την πτυχή της μουσικής ιδιοφυίας του δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Πράγματι δεν επέτρεψε ποτέ στην επιτυχία του ως τραγουδιστή να επηρεάσει την αναμφίβολη δεξιοτεχνία του στο πιάνο. Άλλωστε τραγουδιστής έγινε από τύχη, όταν ένα από τα τραγούδια που έλεγε περιστασιακά ηχογραφήθηκε με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το Nature boy ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του που του απέφερε πωλήσεις ενός εκατομμυρίου δίσκων φτάνοντας στην κορυφή του μουσικού chart του Billboard.